Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ballonger-flyger-över-skog
© Shutterstock
Fysik - Fenomen inom fysiken

Hur högt upp kan ballonger flyga?

Hur högt upp kan egentligen en vanlig heliumballong flyga, om man släpper den?

Helium är lättare än luften i atmosfären. Därför stiger en ballong med helium till väders, när man släpper den. Precis hur högt den stiger, är beroende av hur hårt pumpad med helium den är. Mycket mer än tusen meter blir det dock sällan. När en ballong stiger uppåt, far den upp genom tunnare och tunnare luft. Det betyder att dess innehåll av helium börjar utvidgas inne i ballongen. Därför kommer ballongen att växa, tills tryckskillnaden till sist får den att gå sönder. Lokala vindförhållanden kan få ballongen att driva litet, men inte tillräckligt för att förhindra uppstigningen. Det kommer bara att ta litet längre tid. Heliumballongerna är inte bara till för nöjes skull. De är faktiskt också viktiga verktyg för meteorologerna. En vanlig väderballong är cirka 1,5 meter i diameter, och en ballong av den storleken kan komma ända upp på en höjd av cirka 35 kilometer med en hastighet av 300 meter i minuten. Väderballonger mäter till exempel temperatur, luftfuktighet och lufttryck och sänder ner upplysningarna till en dator på marken. Här sitter meteorologerna och studerar nedsända data. Speciellt flygtrafiken har glädje av dessa mätningarna. Däruppe ligger nämligen jetströmmarna, de turbulenta vindar som kan göra flygturen obehaglig.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj