Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Extra bows in rainbow
Fysik - Fenomen inom fysiken

Fyra typer av regnbågar

Regnbågar ser olika ut. Läs här om fyra olika typer.

Från Vetenskapens Universum: Vi är vana vid att se regnbågari samband med solsken regniga dagar, men fenomenet uppträder överallt där det finns vattendroppar och ljus. Beroende på dropparnas storlek, ljusets källa och iakttagarens placering kan regnbågen se olika ut, trots att principen är densamma.

Övertaliga bågar

Ibland kan man under den primära regnbågen se en rad extra bågar, som inte bildas på samma sätt som själva regnbågen. Dessa bågar bildas för att ljusstrålarna i en regndroppe kan förstärka och försvaga varandra (även kallat interferens). För att de skall bli synliga är det nödvändigt att regndropparna har väldigt lika storlek.

Moonbow

Månbågen

Regnbågar förknippas oftast med solljus, men även kraftigt månsken som vid fullmåne kan bilda regnbågar. Färgerna är emellertid svaga eller så syns de inte över huvud taget, eftersom vårt färgseende är dåligt på natten. Månbågen ser därför oftast vitaktig ut.

Fog bow

Dimbågen

Dimma består av vattendroppar, som är så små att de olika färgerna breds ut och blandas så mycket att det bildas en bred, vitaktig regnbåge. Därför associeras denna regnbåge inte alltid med vanliga regnbågar.

Rainbow at waterfall

Regnbåge vid vattenfall

En regnbåge bildas ofta i dropparna från de brusande vattenmassorna i ett vattenfall. Här kan man ha turen att få se hela den cirkelrunda regnbågen, om man ser ned på dropparna från en plats ovanför fallet.

Läs också:

Fenomen inom fysiken

Varför är regnbågen en båge?

1 minut
Rainbows2
Fenomen inom fysiken

Fakta om regnbågar

2 minuter
Så bildas regnbågen
Fenomen inom fysiken

Så bildas regnbågen

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj