Den perfekta koppen kaffe är rena vetenskapen

Det räcker inte att hälla vatten över en tesked frystorkat kaffe. Kaffeperfektion ligger enligt forskare i detaljerna.

Kaffe perfekt kop

Häller du mjölk, socker, grädde eller sötningsmedel i ditt kaffe? Då är sannolikheten stor att du går miste om den ultimata koppen java.

Enligt experter och forskare från bland annat Oxford University finns det fem steg till den perfekta koppen kaffe.

1. Rätt rostning av kaffet

Kaffebönor ska utsättas för en rejäl upphettning för att deras arom och smak ska komma fram.

Skinnet på en kyckling blir brunt och sprött när det värms upp. Detsamma händer med kaffebönorna och det beror på den kemiska så kallade maillardreaktionen, som uppstår vid uppvärmning. Den gör att aminosyror friges och socker reduceras, vilket friger hundratals olika smakämnen.

Kaffeexperten Rick Tingley säger till Daily Mail att en kort rostning ger en fruktig smak och en längre upphettning ger en mer rostad smak.

2. Mal ditt kaffe själv

Det går inte att ligga på latsidan om man vill ha en perfekt kopp kaffe. Kaffeexperten Rick Tingley rekommenderar nämligen bestämt att man själv ska mala kaffebönorna.

Pulvriseringen av bönorna är viktig eftersom partiklarna ska ha rätt storlek för rätt bryggningsmetod. Bönorna ska malas lite grövre än kökssalt, så att kaffet inte blir vare sig för bittert eller för blaskigt.

3. Kaffets fasta följeslagare

Du bör inte heller använda vilket vatten som helst till ditt kaffe. Vatten till kaffet bör innehålla så få mineraler som möjligt – därför är källvatten med få mineraler det optimala valet.

4. Nu ska kaffet stå och dra

Kaffe bör dra i vatten vid en temperatur mellan 88 och 94 grader. Därför är det smart att stänga av vattenkokaren precis innan vattnet börjar koka.

Och till en liter vatten ska du använda 60 gram kaffe för den perfekta koppen.

5. Vit mjölk och en vit kopp

Om du dricker kaffe med mjölk i får du fram den bästa smaken genom att hälla i homogeniserad mjölk med en låg fettprocent. Standardmjölk och grädde slår ut kaffets arom.

En ny studie från Oxford University har kommit fram till att det har stor betydelse vilken kopp du dricker kaffe ur.

En enkel vit kopp gör kaffet balanserat och tydligen mindre sött, med en mer intensiv smak.