Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Pistolen slår på grund av rekylen uppåt när en pistol avfyras. Rekylen påverkar inte precisionen i skottet eftersom projektilen lämnat pipan.

© ALAMY/IMAGESELECT
Fysik - Fenomen inom fysiken

Därför lyfts pipan på en pistol

Trots att rekylen från ett pistolskott är riktad bakåt får den ofta pipan att lyftas uppåt. Det har fysiken en god förklaring till.

Projektilen i en pistol drivs framåt av att det bildas en gas då krutet förbränns, som under några milli sekunder utvidgar sig kraftigt.

Explosionen accelererar projektilen så snabbt att den uppnår en hastighet på omkring 800 km/h redan när den lämnar pistolmynningen.

Newtons tredje lag säger att varje aktion i en viss riktning följs av en reaktion i motsatt riktning. I pistolens fall kallas fenomenet rekyl.

Reaktionskraft pressar pipan bakåt

När projektilen rör sig åt ena hållet trycker reaktionskraften pistolen åt motsatt håll.

Eftersom pipan sitter högre än pistolens centrala axel och tyngdpunkt, får rotationskrafter pipan och därmed pistolen att tippa uppåt.

Beroende på vapnet är mynningshastigheten och därmed kraften från rekylen större. En del projektiler – ofta gevärsprojektiler – mynningen med överljudshastighet.

Överljudsprojektiler är specialdesignade så att de inte hamnar under ljudets hastighet inom deras effektiva räckvidd. Det skulle skapa en tryckvåg som stör kulans bana och försämrar skottets precision.

Läs också:

Sound barrier
Fenomen inom fysiken

Förstå ljudvallen på tre minuter

2 minuter
Model af CERN's Future Circular Collider
Fenomen inom fysiken

Detektor bakom Higgs-partikeln har uppgraderats

11 minuter
Fenomen inom fysiken

Amerikansk fysiker ska skapa en spiral för att gå bakåt i tiden

19 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj