Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Därför flyter istärningar

Istärningar lägger sig alltid högst upp i glaset eftersom is är mycket lättare än flytande vatten. Men varför? Och är det någon skillnad på vikten av kallt och varmt vatten?

Shutterstock/MSPT

Normalt är tumregeln att varmt vatten väger mindre än kallt vatten, men det är inte alltid sant. Sötvatten är nämligen som tyngst vid 4 °C, så om ett kärl innehåller lager av vatten med 2, 3 respektive 4 °C kommer det varmaste vattnet att sjunka till botten.

Temperaturen i vattnet är ett uttryck för hur mycket molekylerna rör sig. Ju aktivare de är, desto mer plats tar de. Därför finns det plats med färre molekyler i ett enliterskärl om vattnet håller 80 °C än om det håller 10 °C.

Densitet förändras vid 4 °C

Molekyltätheten i ett ämne kallas ämnets densitet, så varmare vatten har lägre densitet än kallt – men detta förändras vid exakt 4 °C.

Där börjar vattenmolekylerna nämligen redan att hitta sina platser i det kristallgitter som de kommer att låsas fast i när vattnet blir till is vid 0 °C.

I gittret är det betydligt större tomrum mellan molekylerna än vad det är i flytande form, och när temperaturen når under 4 °C kommer densiteten därför åter att minska i takt med att fler av molekylerna intar sina platser i gittret.

Det är emellertid bara sötvatten som är tyngst vid 4 °C. Temperaturen för den maximala densiteten är lägre när vattnet innehåller salt. För havsvatten gäller därför att varmt vatten alltid är lättast.

Tungt vatten skapar dynamik i sjöar

Sjöar i tempererade områden – exempelvis i södra Skandinavien – drar nytta av att vatten är tyngst vid fyra grader. Det ger nämligen två årliga omröringar av vattenmassan, och de ser till att fördela syre och näringsämnen.

Läs också:

Sjukdomar

ÖVERBLICK: Coronaviruset i siffror och grafik

7 minuter
Solsystemet

Nyupptäckt planet tvingar astronomer att revidera gammal teori

3 minuter
Sjukdomar

Coronaviruset uppdatering: Få en överblick här

35 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj