Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fysik - Fenomen inom fysiken

Blir man mindre våt om man springer i regn?

Det öser ned och man skall förflytta sig från punkt A till punkt B. Har det någon betydelse för hur blöt man blir, om man springer eller går?

Det beror på om man tittar på antalet regndroppar som träffar kroppen uppifrån (huvudet och axlarna) eller framifrån. Antalet regndroppar som kommer uppifrån är konstant per tidsenhet. Det betyder att om man skall från sin dörr till busshållplatsen, är det en fördel om man tar det långa benet före, då man på så sätt uppehåller sig kortast tid ute i regnet och på så sätt får mindre vatten i håret. Man blir å andra sidan träffad av samma mängd vatten framifrån, oavsett vilken gångart man väljer. Det beror på att kroppen alltid måste ta sig igenom samma mängd luft. Skall man däremot vistas en bestämd tid ute i regnväder, gäller det att stå helt stilla. Mängden vatten uppifrån är under alla omständigheter den samma, men man kommer att minimera mängden vatten på kläderna. De här beräkningarna förutsätter naturligtvis att det är vindstilla. I praktiken har blåst stor betydelse, och man blir minst våt, om man springer med samma fart som vinden. På vår hemsida hänvisar vi till en site där man kan beräkna den exakta mängden regn ur olika vinklar med hänsyn till fart, vindhastighet, kroppsstorlek och så vidare.

Läs också:

Fenomen inom fysiken

Den smarta Tour de France-cyklisten hoppas på regn

2 minuter
Hvorfor flyder citronen, når limen synker?
Fenomen inom fysiken

Varför flyter citron och lime sjunker?

1 minut
Fenomen inom fysiken

Finns oändlighet i verkligheten?

30 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj