Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fysik - Fenomen inom fysiken

Behåller magneter sin kraft?

Fortsätter permanenta magneter att vara magnetiska, eller kan de förlora kraften?

Utsätter man permanenta magneter för kraftig värme eller kraftiga yttre magnetfält, kan magneternas kraft påverkas. Detsamma är fallet om man slår mycket hårt på en magnet, men om man enbart använder magneterna på normalt sätt behåller de sin magnetiska kraft. De permanenta magneterna används när man vill ha en bestående magnetisering – till exempel i en kompassnål eller i magneter i högtalare. Sådana tillverkas av keramiska material eller av metallegeringar av till exempel aluminium, nickel, kobolt och järn. I de flesta permanenta magneter finns det kobolt eller järn och särskilt starka – och dyra – permanenta magneter kan tillverkas genom att man blandar kobolt med samarium eller järn med bor och neodym. I andra sammanhang är det smartare med icke-permanenta magneter, som till exempel kan vara av rent järn. De mister fort kraften, och det kan vara en fördel, till exempel i elektromagneter som skall slås på och av.

Läs också:

Magnet
Fenomen inom fysiken

Vad gör metaller magnetiska?

1 minut
Fenomen inom fysiken

Amerikansk fysiker ska skapa en spiral för att gå bakåt i tiden

19 minuter
Fenomen inom fysiken

Fysiker pulvriserar atomen

12 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj