Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

4. dimension

Finns det en fjärde dimension?

Hur förklarar teoretikerna att en extra dimension kan existera?

Kanske lever vi i ett universum med fler rumsliga dimensioner än de tre – längd, bredd och höjd – som vi känner till i dag. Oavsett arbetar fysiker med teorier där det behövs fler dimensioner än de tre rumsliga och den tidsmässiga.

Forskarna försöker förena de två stora fysikteorierna – kvantmekanik och relativitetsteori – i en gemensam teori om allting. Det skulle kunna vara möjligt, om allt omkring oss består av små, vibrerande strängar. Strängteorin fungerar dock bäst om universum har tio rumsliga dimensioner.

Den fjärde dimensionen är kanske mycket liten - eller osynlig

Om det finns fler än tre rumsliga dimensioner måste det finnas en anledning till att de är dolda för oss. Kanske är de övriga dimensionerna extremt små och hoprullade så att vi inte märker dem.

Det är också teoretiskt möjligt att enbart några av de överskjutande dimensionerna är små och att det faktiskt finns fyra stora rumsliga dimensioner.

Enligt teorin bor vi i en tredimensionell värld, en så kallad branvärld, som är en del av ett större fyrdimensionellt universum.

Vi kan inte se den fjärde rumsliga dimensionen eftersom alla kända partiklar och naturkrafter – förutom gravitationen, den enda naturkraft som kan resa fritt i alla dimensioner – är knuten till vårt tredimensionella bran. Den fjärde dimensionen är därför osynlig för oss.

Läs också:

Fysik

Kan man föreställa sig mer än tre dimensioner?

1 minut
Hård knut
Big bang

Knutar födde universum i tre dimensioner

3 minuter
Fysik

Tidskristaller ger datorer oändlig processorkraft

7 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj