Fråga 1: När visste du att du skulle bli forskare?
Under det sista året av min kandidatexamen i teknisk fysik i början av 1980-talet blev jag mer och mer intresserad av partikelfysik. Det var vid den tidpunkten som jag beslutade mig för att doktorera och göra karriär som forskare.
🎬 Se Christer Fuglesang berätta om möjligheterna med rymdforskning
Fråga 2: Vem är din största inspirationskälla?
Albert Einstein, utan tvekan. Han var en helt otrolig begåvning och hans arbete inom fysiken har haft en enorm betydelse.
Fråga 3: Vilken är människans största bedrift?
Att vi har förbättrat levnadsstandarden för de flesta människorna under det senaste århundradet, samtidigt som antalet människor i världen har ökat enormt. Ska jag peka ut en enstaka händelse blir det definitivt månlandningen.
Fråga 4: Vad är du mest stolt över att ha uppnått i ditt arbete?
Att vara en del av det team som hjälpte till att bygga Internationella rymdstationen (ISS). Jag är också stolt av att ha utfört ett antal experiment på ISS och rymdstationen Mir – flera av experimenten publicerades därefter i tidskriften Nature.

FAKTA
Namn och födelseår: Christer Fuglesang, född 1957.
Titel: Svensk partikelfysiker och astronaut. Kandidatexamen i teknisk fysik från Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm i 1981. Docent i experimentell partikelfysik vid Stockholms universitet sedan 1987.
Vetenskap: 1992 blev Christer Fuglesang astronaut vid den Europeiska rymdagenturen, ESA. I december 2006 var han den första svensken i rymden på ett uppdrag till Internationella rymdstationen, ISS, med rymdfärjan Discovery. Christer Fuglesang har hittills genomfört fem rymdpromenader.
Privat: Christer Fuglesang är gift med Elisabeth Walldie och tillsammans har paret tre barn.
Fråga 5: Vilka är de största obesvarade frågorna?
Hur vi utvecklar en teori för kvantgravitation – det vill säga gravitation beräknad på grundval av kvantmekanikens principer, som bland annat är avgörande vid beräkning av svarta hål. Andra frågor är vad mörk materia och mörk energi består av. Hur uppstod livet i universum och hur uppstår medvetandet i hjärnan?
Fråga 6: Vilken person skulle du vilja träffa – död eller levande?
Den norske polarfararen och upptäcktsresanden Fridtjof Nansen, som 1888 ledde den första expeditionen som på skidor korsade inlandsisen på Grönland. Han var en fantastisk forskare.

Fråga 7: Vilken vetenskaplig upptäckt överraskade dig senast?
Gravitationsvågor förutspåddes av Albert Einstein redan för drygt 100 år sedan. Att amerikanska forskare sedan 2015 faktiskt lyckades mäta dessa signaler är en unik vetenskaplig bedrift.