Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Christer Fuglesang

7 frågor till professorn

1992 blev partikelfysikern Christer Fuglesang astronaut vid den europeiska rymdorganisationen, ESA. Om det hade varit möjligt skulle han gärna velat möta en viss norsk upptäcktsresande medan denne fortfarande levde.

NASA

Fråga 1: När visste du att du skulle bli forskare?

Under det sista året av min kandidatexamen i teknisk fysik i början av 1980-talet blev jag mer och mer intresserad av partikelfysik. Det var vid den tidpunkten som jag beslutade mig för att doktorera och göra karriär som forskare.

🎬 Se Christer Fuglesang berätta om möjligheterna med rymdforskning

Fråga 2: Vem är din största inspirationskälla?

Albert Einstein, utan tvekan. Han var en helt otrolig begåvning och hans arbete inom fysiken har haft en enorm betydelse.

Fråga 3: Vilken är människans största bedrift?

Att vi har förbättrat levnadsstandarden för de flesta människorna under det senaste århundradet, samtidigt som antalet människor i världen har ökat enormt. Ska jag peka ut en enstaka händelse blir det definitivt månlandningen.

Fråga 4: Vad är du mest stolt över att ha uppnått i ditt arbete?

Att vara en del av det team som hjälpte till att bygga Internationella rymdstationen (ISS). Jag är också stolt av att ha utfört ett antal experiment på ISS och rymdstationen Mir – flera av experimenten publicerades därefter i tidskriften Nature.

Christer Fuglesang
© NASA

FAKTA

  • Namn och födelseår: Christer Fuglesang, född 1957.

  • Titel: Svensk partikelfysiker och astronaut. Kandidatexamen i teknisk fysik från Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm i 1981. Docent i experimentell partikelfysik vid Stockholms universitet sedan 1987.

  • Vetenskap: 1992 blev Christer Fuglesang astronaut vid den Europeiska rymdagenturen, ESA. I december 2006 var han den första svensken i rymden på ett uppdrag till Internationella rymdstationen, ISS, med rymdfärjan Discovery. Christer Fuglesang har hittills genomfört fem rymdpromenader.

  • Privat: Christer Fuglesang är gift med Elisabeth Walldie och tillsammans har paret tre barn.

Fråga 5: Vilka är de största obesvarade frågorna?

Hur vi utvecklar en teori för kvantgravitation – det vill säga gravitation beräknad på grundval av kvantmekanikens principer, som bland annat är avgörande vid beräkning av svarta hål. Andra frågor är vad mörk materia och mörk energi består av. Hur uppstod livet i universum och hur uppstår medvetandet i hjärnan?

Fråga 6: Vilken person skulle du vilja träffa – död eller levande?

Den norske polarfararen och upptäcktsresanden Fridtjof Nansen, som 1888 ledde den första expeditionen som på skidor korsade inlandsisen på Grönland. Han var en fantastisk forskare.

© Ritzau/Scanpix

Fråga 7: Vilken vetenskaplig upptäckt överraskade dig senast?

Gravitationsvågor förutspåddes av Albert Einstein redan för drygt 100 år sedan. Att amerikanska forskare sedan 2015 faktiskt lyckades mäta dessa signaler är en unik vetenskaplig bedrift.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj