Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Pangea

Pangea - Vad var Pangea?

En gång i tiden var nästan alla landområden på jorden samlade i en enda stor kontinent, Pangea. Hur uppstod den och varför delade den upp sig i dagens kontinenter?

Claus Lunau

Pangea

Pangea var en så kallad superkontinent, som tills för cirka 200 miljoner år sedan samlade nästan alla landområden på planeten.

Redan i början av 1900-talet insåg den tyske meteorologen Alfred Wegener att Afrika och Sydamerika en gång hade suttit ihop. Han lade fram teorin att det var likadant med de övriga världsdelarna och gav den enorma kontinenten namnet Pangea, som betyder ”allt land” på grekiska.

Superkontinenter samlar landmassan

Teorin utvecklades år 1988, då forskarna R. Damian Nance, Thomas Worsley och Judith Moody visade att Pangea varken var första eller sista gången planetens alla landområden varit samlade.

Merparten av alla landområden på jorden stöter nämligen med jämna mellanrum ihop i en global kollision och ger upphov till en superkontinent, som sedan bryts upp och återigen släpper världsdelarna fria.

Global kollision skapade Pangea

Superkontinenten Pangea skapades av en kollision mellan kontinentalplattorna, som jordens landmassor vilar på.

Pangea Ultima är nästa superkontinent

Pangea, jordens senaste superkontinent, började delas för cirka 200 miljoner år sedan, mellan de två geologiska perioderna trias och jura, då dinosaurierna härskade.

Sedan dess har världsdelarna drivit isär och öppnat stora havsbäcken, som Atlanten och Indiska oceanen.

Geologerna är ense om att vi i dag befinner oss nära maximal spridning av kontinenterna, innan de återigen börjar samlas till nästa superkontinent, Pangea Ultima, om ytterligare cirka 200 miljoner år.

Pangea Ultima

Pangea Ultima kommer att bli jordens nästa superkontinent.

© Shutterstock

Superkontinenter som Pangea påverkar jordens klimat.

På en superkontinent kommer en stor del av landmassan att övergå till snustorr öken, eftersom avståndet till havet förhindrar transport av fukt – precis som Australiens klimat i dag, fast i betydligt större skala.

På Pangea var 99 procent av livet hänvisat till kustområdena.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj