Claus Lunau
Pangea

Pangea - Vad var Pangea?

En gång i tiden var nästan alla landområden på jorden samlade i en enda stor kontinent, Pangea. Hur uppstod den och varför delade den upp sig i dagens kontinenter?

Pangea

Pangea var en så kallad superkontinent, som tills för cirka 200 miljoner år sedan samlade nästan alla landområden på planeten.

Redan i början av 1900-talet insåg den tyske meteorologen Alfred Wegener att Afrika och Sydamerika en gång hade suttit ihop. Han lade fram teorin att det var likadant med de övriga världsdelarna och gav den enorma kontinenten namnet Pangea, som betyder ”allt land” på grekiska.

Superkontinenter samlar landmassan

Teorin utvecklades år 1988, då forskarna R. Damian Nance, Thomas Worsley och Judith Moody visade att Pangea varken var första eller sista gången planetens alla landområden varit samlade.

Merparten av alla landområden på jorden stöter nämligen med jämna mellanrum ihop i en global kollision och ger upphov till en superkontinent, som sedan bryts upp och återigen släpper världsdelarna fria.

Global kollision skapade Pangea

Superkontinenten Pangea skapades av en kollision mellan kontinentalplattorna, som jordens landmassor vilar på.

Pangea kontinentalplattor kolliderar
© Claus Lunau

325 miljoner år sedan: Kontinenter kolliderar

Nästan alla landområden på jorden är samlade i två kontinenter, Laurussia och Gondwana. Kontinentalplattorna, på vilka de båda kontinenterna vilar, kolliderar med varandra och skapar Tethyshavet.

Pangea samlad kontinent
© Claus Lunau

235 miljoner år sedan: Pangea samlar alla landområden

Alla landmassorna är nu samlade i Pangea, efter de två grekiska orden pan (allt) och gaia (land/jord), medan resten av planeten är täckt av havet Panthalassa. Thalassa betyder hav.

Pangea världsdelarna bildas
© Claus Lunau

140 miljoner år sedan: Världsdelarna bildas

Kontinentalplattorna dras isär och börjar därmed bryta upp Pangea. Nordatlanten är bara ett smalt sund, medan Afrika och Sydamerika fortfarande klamrar sig fast vid varandra.

Pangea Ultima är nästa superkontinent

Pangea, jordens senaste superkontinent, började delas för cirka 200 miljoner år sedan, mellan de två geologiska perioderna trias och jura, då dinosaurierna härskade.

Sedan dess har världsdelarna drivit isär och öppnat stora havsbäcken, som Atlanten och Indiska oceanen.

Geologerna är ense om att vi i dag befinner oss nära maximal spridning av kontinenterna, innan de återigen börjar samlas till nästa superkontinent, Pangea Ultima, om ytterligare cirka 200 miljoner år.

Pangea Ultima

Pangea Ultima kommer att bli jordens nästa superkontinent.

© Shutterstock

Superkontinenter som Pangea påverkar jordens klimat.

På en superkontinent kommer en stor del av landmassan att övergå till snustorr öken, eftersom avståndet till havet förhindrar transport av fukt – precis som Australiens klimat i dag, fast i betydligt större skala.

På Pangea var 99 procent av livet hänvisat till kustområdena.