Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Forntiden

När började människan röka?

Rökningens ursprung går långt tillbaka i tiden. Forskarna räknar med att förhistoriska människor inhalerat rök för att uppnå en hallucinatorisk effekt, till exempel i samband med religiösa ceremonier. Det är oklart när människan började använda tobak till rökning, men det är i gengäld helt säkert att det var indianerna som var de första tobaksrökarna. Innan Columbus kom till Amerika existerade tobaksplantan nämligen bara där. De tidigaste arkeologiska bevisen för indianernas tobaksrökning är hela 4700 år gamla. I Kanada har arkeologer funnit en stenpipa från cirka 2700 f Kr i en utgrävning nära staden Alberta. Forskarna är dock oeniga om huruvida stenpipan har använts till rökning. Ett betydligt senare fynd har gjorts på den brasilianska ön Marajó. Här har arkeologerna funnit en rad tubformade pipor från cirka 1000 f Kr, och i detta fall är forskarna säkra på att piporna har använts till tobaksrökning. Även de mexikanska mayaindianerna rökte tobak för mer än 2000 år sedan. Rökningen kom till Europa i och med Columbus upptäckt av Amerika 1492. Columbus hade sett indianerna röka tobak, och då han reste hem till Europa tog han med sig tobaksplantan.

Läs också:

Koululainen - Oletko koululaista viisaampi?
Intelligens

TEST: Är du smartare än en skolelev?

1 minut
Sjukdomar

Rökning ökar risken för läpp- och gomspalt

0 minuter
Beteende

När började människan använda smink?

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj