Wikimedia Commons
Hedy Lamarr närbild

Möt vetenskapens hjältinnor: Här är 6 kvinnor du bör känna till

De har hittat bevis för en av universums största gåtor, upptäckt kärnfission och banat väg för den teknik som ger dig Wi-Fi i dag. Ändå hedrades de aldrig med något Nobelpris. Möt sex vetenskapliga hjältinnor, du bör känna till här.

Du känner säkert till namn som Albert Einstein, Nikola Tesla och Niels Bohr. Men hur är det med Hedy Lamarr, Vera Rubin eller Lise Meitner?

Sedan det första Nobelpriset delades ut 1901 har bara mellan tre och fyra procent av de gyllene medaljerna i fysik, kemi, medicin och ekonomi gått till kvinnor.

Men många kvinnor har satt sina avtryck på de stora vetenskapliga genombrotten - utan att ha hedrats med det prestigefyllda priset.

Läs om fem av dem här. 👇

1. Student upptäckte de första pulsarerna

Susan Jocelyn Bell
© Wikimedia Commons

Den brittiska astrofysikern Susan Jocelyn Bell Burnell upptäckte 1967 de första radiopulsarerna, medan hon fortfarande var ph.d.-student på Cambridge University.

Nobelpriset för upptäckten gick i stället till hennes manliga handledare, Antony Hewish, som mottog Nobelpriset i fysik 1974.

År 2018 mottog den då 75-åriga Jocelyn Bell ett så kallat genombrottspris för upptäckten på tre miljoner dollar.

Pengapremien ville hon bland annat använda till initiativ som skapar med diversitet i forskning.

- Född 15 juli 1943

2. Glamourmodell banade vägen for Wi-Fi

Hedy Lamarr
© Wikimedia Commons

Den österrikiska-amerikanska skådespelerskan, glamourmodellen och forskaren Hedy Lamarr var en pionjär inom studier i så kallad bandspridning:

En föregångare till den teknik vi i dag använder i Wi-Fi, Bluetooth- och gps-system.

Trots sin anmärkningsvärda karriär inom forskning är hon i dag främst känd som en av de största filmskådespelerskorna i det förflutna och för sin roll i filmklassiker, som exempelvis "Simson och Delila" från 1969.

- Född 9 november 1914 - Död 19 januari 2000

3. Amerikansk astronom fann bevis för gåtfullt fenomen

Vera Rubin andra till vänster
© Wikimedia Commons

Den amerikanske astronomen Vera Rubin (nummer två från vänster) var en pionjär inom galaxers rotation och hennes arbete ledde till det första beviset för universums gåtfulla medspelare, den så kallade mörka materian. Förstå fenomenet på 6 minuterHÄR.

På 1970-talet studerade hon och en kollega hur gas och stjärnor rör sig runt i spiralgalaxer. De upptäckte att gasen rörde sig för fort i förhållande till vad man skulle ha väntat sig. Och samband med det introducerade Vera Rubin i början av 1980-talet mörk materia som en möjlig förklaring.

Hon gick bort 2016 utan att ha fått något erkännande av Nobelpriskommittén.

- Född 23 juli 1928 - Död 25 december 2016

4. Österrikisk fysiker jonglerade med delade atomkärnor

Fysikern och matematikern Lise Meitner låg bakom upptäckten av grundämnet protaktinium och fenomenet kärnfission.

Upptäckten av det sistnämnda hedrades 1944, då Nobelpriset i kemi utdelades till hennes manlige kollega Otto Hahn, som är med på bilden.

Många uppfattar fortfarande Lise Meitner som en av de mest tongivande kvinnliga forskarna på 1900-talet. Därför har den radioaktiva övergångsmetallen meitnerium också namngetts till fysikerns ära.

-Född 7 november 1878 - Död 27 oktober 1968

5: Fysikens första dam motbevisade "universell" lag

Den kinesisk-amerikanska fysikern Chien-Shiung Wu fick smeknamnet fysikens första dam. Och inte utan anledning.

Under sin karriär bidrog Chien-Shiung Wu bland annat med forskning inom partikelfysik och radioaktivitet.

Och fysikern är i synnerhet känd för sitt så kallade Wu-experiment, i vilket hon hjälpte till att motbevisa att så kallad speglingssymmetri inte gällde vid svaga växelverkningar mellan partiklar. Fram till dess trodde man att det var universellt gällande.

År 1957 vann hennes manliga kolleger Nobelpriset i fysik för deras teoretiska arbete bakom studien.

-Född 29 maj 1912 - Död 16 februari 1997

6: Harvardprofessor bromsade ljuset

Hon toppar ofta listerna över möjliga kandidater till Nobelpriset i fysik. Men har ännu inte mottagit det prestigefyllda priset.

Den danska toppforskaren Lene Hau blev känd för allmänheten när hon lyckades bromsa ljusets spridningshastighet till 17 meter i sekunden inuti ett ultrakallt atommoln.

År 2001 lyckades Harvardforskaren bromsa in ljuset helt. Danskans arbete framhålls ofta som ett av de största genombrotten inom fysik.

-Född 13 november 1959