Minkpäls och ben tog oss genom istiden
Åtsittande kläder, skickliga tandläkare och välisolerade bostäder. Nya fynd avslöjar att ett antal kloka val tog oss levande genom istidens kölddrabbade Europa.

20 ton mammutben skyddade mot istidens kyla.
1. Skräddarsydda kläder höll värmen

Järv, mink och kanin levererade päls till istidens varma kläder.
Istidens kläder skulle skydda mot kylan. Flera fynd har givit en ovärderlig inblick i istidens kläder och visar att vi tack vara synålar kunde tillverka varma och formsydda kläder. En man som begravdes i Ryssland för 28 000 år sedan var iförd en lädertunika, läderbyxor, skinnmockasiner, en lång skinnkappa och en hatt som baktill var prydd med 24 rävtänder.
Alla kläder var dekorerade med tusentals pärlor snidade av mammutben. Pärlorna var uppträdda på snöre och fästa vid kläderna i sirliga rader. Forskarna beräknar att det tog 2 625 timmar bara att tillverka och montera de knappt 3 000 pärlorna. Neandertalarna var inte alls lika välklädda. Till skillnad från oss hade de inga synålar utan svepte lösa stycken om sig.
Utifrån olika efterlämningar av djur som hittats vid eldstäder på istidens boplatser fastslog ett kanadensiskt forskarlag 2016 att vår släkting sannolikt inte heller hade varma ytterkläder. På våra boplatser finns massor av rester från djur som järv, mink och kanin som kunde flås och bli till varma och vindtäta kläder. Neandertalarnas boplatser hade mest lämningar av oxar och hjortar, vars skinn inte värmer lika bra som päls.
2. Hyddor av 20 ton ben

Istidens bostäder bestod av mammutben som isolerades med torv och päls.
Istidsmänniskan saknade inte direkt idéer när det gällde bostäder. Om det vittnar drygt 70 hyddor, uppförda för cirka 14 000 år sedan. De består av skelett från mammutar och har hittats på boplatser i bland annat Ukraina och Ryssland.
Hyddorna byggdes som pussel av uppemot 600 små och stora benbitar. Allt från jättens gigantiska betar och kranium till lårben och tår ingick i de runda bostäderna som hade en invändig diameter på mellan fem och tio meter. Hyddorna var komplicerade byggnadsverk och arkeologer har räknat ut att det för fyra personer tog cirka en vecka att uppföra en en enskild hydda.
Till det kommer den tid som det tog att samla ihop benbitarna. Vissa hyddor bestod av bitar från 150 mammutar, och totalt behövdes cirka 20 ton skelett för att bygga en enda hydda. Eftersom en bete kunde väga ända upp till 200 kilo krävdes det en hel del muskelkraft för att hantera de enorma ”byggklossarna”.
3. Tandläkar**e** ordnade tänderna

Två 13 000 år gamla tänder avslöjar att det fanns tandläkare under istiden.
Analyser av tänder från 52 vuxna, som 2014 hittades i en grotta i Marocko, avslöjade att hål i tänderna fanns redan för cirka 15 000 år sedan. De dök alltså inte som hittills antagits upp i samband med lantbruket och den processade födan för cirka 10 000 år sedan.
Drygt hälften av individerna hade flera hål i tänderna. I grottan fann forskarna också boven i dramat, i form av rester av stärkelserika pinjekärnor och söta ekollon som sannolikt malts till mjöl och sedan använts i gröt eller bröd.
Nu visar ny forskning att det redan på istiden också fanns tandläkare. I april 2017 meddelade ett internationellt forskarteam att man i ett par 13 000 år gamla tänder från Italien hittat världens äldsta fyllningar.