Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Forntiden - Krig

Vilket krig var kortast?

När utkämpades det kortaste kriget i världshistorien, och vem utkämpade det?

Historikerna strider om denna fråga, för det är svårt att definiera vad ett krig är. Det finns dock flera exmpel på att en främmande makt angriper ett land, som omedelbart ger sig. Ett av de snabbaste krigen var den tyska ockupationen av Danmark 1940, då tyskarna vid 4-tiden på morgonen den 9 april angrep Danmark. Omkring klockan 06.00 beslöt regeringen i samråd med kungen att kapitulera. På grund av dåtidens långsamma kommunikation gick det dock två timmar, innan alla militära enheter fick beskedet. Viissa källor uppger en konflikt mellan Zanzibar och England 1896 som historiens kortaste krig, då Zanzibar gav upp efter 38 minuter. Det var dock bara en kusin till den framlidne sultanen som på egen hand förklarat protektoratet självständigt, men snabbt fick kalla fötter.

Läs också:

Krig

Vilket slag var det blodigaste?

0 minuter
Camp Amache august 1942
Krig

Interneringsläger: Utgrävning öppnar USA:s infekterade sår

0 minuter
Krig

Auschwitz: Kemiska analyser bekräftar användning av giftgas

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj