Shutterstock
Delfinfinner i havoverfladen

Ryssarna sätter in delfiner på flottbas i Svarta havet: Så här fungerar deras hemliga vapen

Satellitbilder avslöjar att det ryska försvaret kan ha satt in specialtränade delfiner runt sin flottbas i Sevastopol. Men vad gör de intelligenta däggdjuren till ett effektivt vapen? Läs svaret här.

Den ryska armén påstås ha satt in en grupp tränade delfiner att skydda sin flottbas i Sevastopol, som ligger på den södra spetsen av den ryskannekterade Krimhalvön.

Det skriver det amerikanska marininstitutet The US Naval Institute (USNI), som har närstuderat satellitbilder av hamnstaden före och efter invasionen av Ukraina.

Och de tror sig ha upptäckt två delfininhängningar som sattes ut vid hamningången vid Svarta havet i februari månad.

Se de förmodade inhängningarna här (längst ned till vänster):

Det intelligenta däggdjuret ska tydligen hjälpa det ryska försvaret att skydda sina krigsfartyg mot attacker från Ukraina.

Enligt flera experter kan djuren vara specialtränade att hitta och förhindra dykare från att komma i närheten av fartygen och utöva sabotage eller placera ut sprängämnen. Och så ska djuren kunna spåra upp sjöminor på havsbottnen under flottan.

Supersinne gör delfiner till effektiva vapen

Men vad är det som gör att delfiner är som gjorda för just dessa uppgifter?

För det första besitter däggdjuren en överlägsen simteknik, som med hjälp av en extremt muskulös kropp ger en del delfiner en topphastighet på 65 km/h.

För det andra har delfiner ett slags vidareutvecklat supersinne, kallat ekolokalisering, som gör dem kapabla att exempelvis spåra upp ett intet ont anande byte på nästan 200 meters avstånd.

Det gör de genom att sända ut högfrekventa skrik eller klickljud och lyssna på de ekon som kastas tillbaka. Utifrån ekots styrka och frekvens bildar delfinerna en akustisk bild av sina omgivningar.

Här förklarar vi hur delfiner använder supersinnet:

200 meter – på så långt avstånd kan delfiner hitta en fem centimeter lång fisk.

Claus Lunau

Delfiner frambringar högfrekventa klickljud i ett system av ­luftkanaler och luftsäckar som sitter på framsidan av kraniet på väg upp mot blåshålets öppning.

Claus Lunau

Varje ljudimpuls går genom en stor utbuktning i pannan på delfinen, den så kallade melonen. Melonen fungerar som en lins som fokuserar ljudet till en smalare stråle.

Claus Lunau

När ljudet träffar ett material av annan täthet än vatten ­återkastas det i form av ett eko. Fiskar består nästan ­uteslutande av vatten, men simblåsan innehåller luft som ger ifrån sig ett tydligt eko som delfinen kan uppfatta.

Claus Lunau

När ljudstrålen träffar något kastas ljudet tillbaka, träffar delfinens underkäke och leds vidare upp till örat. Därefter registrerar hjärnan varifrån ljudet kommer, varpå delfinen anpassar sin riktning efter ekot.

Systemet är så finkänsligt att delfiner kan registrera föremål som är mindre än fem millimeter breda.

Ekolokalisering används inte bara av delfiner och valar, utan också av så olika djur som fladdermöss, näbbmöss och vissa fågelarter. Delfinerna har dock det mest avancerade systemet.

Tam vitval kan vara hemligt vapen

Det är långt ifrån första gången djur används i arméns tjänst. I USA tränas exempelvis sjölejon att skydda deras flotta på samma sätt som ryssarna sägs använda delfiner i Sevastopol.

Och 2019 fick sig en grupp fiskare utanför Finnmarken i norra Norge något av en överraskning, när en tam vitval iförd sele och kamerahållare plötsligt sökte upp en fiskekutter som den började gnida sig mot.

Läs hur de norska fiskarna var tvungna inleda en ovanlig räddningsaktion för att avlägsna selen från den flera meter långa valen HÄR!

På insidan av selen stod det "Equipment St. Petersburg”, vilket fick de norska fiskarna att konkludera att valen måste tillhöra den ryska flottan i Murmansk. En teori som den ryska armén varken har bekräftat eller avvisat.

Se den tama vitvalen stryka förbi kuttern här: