Roger Bushell

Radar avslöjar dolda flyktvägar

År 1943 flydde 76 fångar genom ett tunnelsystem från det flyktsäkra fånglägret Stalag Luft 3. Arkeologer har hittat två av tunnlarna.

Historien säger

På våren 1943 presenterade den brittiske krigsfången och RAF-piloten Roger Bushell en modig idé för sina medfångar i det tyska fånglägret Stalag Luft 3. De skulle bygga ett flyktsystem med tre tunnlar.

Planen var vidlyftig, för fånglägret var byggt speciellt för flyktbenägna fångar och därför säkrat efter konstens alla regler.

Lägret låg djupt inne i de polska skogarna och var byggt på lös sand, som var svår att gräva hållbara tunnlar i. Sanden var gul på djupet och grå överst, så att vakterna kunde se, om fångarna grävde i den. Som en extra säkerhet hade tyskarna placerat mikrofoner under det taggtrådsstängsel som omgav lägret.

Excavation of Stalag Luft

Bushell och hans 600 mannar trotsade alla dessa hinder, och natten till den 25 mars 1944 tog sig 76 fångar genom den 102 meter långa tunneln Harry. Endast tre fångar slapp dock undan. Resten fångades in, och av dem sköts 50 på order av Hitler.

Arkeologerna säger

Under sin storhetstid hyste Stalag Luft 3 omkring 10000 officerare, men i dag finns endast rester av badrumsgolven och trapporna upp till barackerna kvar.

Med hjälp av tre tidigare fångar, gamla fotografier och markradar har en grupp arkeologer lyckats hitta tunneln Dick. Utgrävningen av den tio meter djupa tunneln ägde rum år 2007 under ledning av geografen Jamie Pringle från det brittiska Keele University.

Entrance to tunnel Harry

Arkeologerna kunde studera hur fångarna hade byggt tunnlarna med hjälp av föremål från lägren och en god portion uppfinningsrikedom. Ett ventilationssystem byggdes till exempel av mjölkpaket från fångarnas Röda Korsransoner.

Därutöver hittade arkeologerna flyktpaket med civila kläder, tandborstar och tyska böcker samt en stämpel tillverkad av en stövelhäl försedd med tyska arméns logo. Arkeologin bidrar alltså med viktiga konkreta och klargörande detaljer till en historia som annars fått sitt eget liv i böcker och på film.

Utgrävningar av tunneln Dick är den första undersökningen av Stalag Luft 3 sedan 1944, men arbetet med kartläggningen fortsätter. Arkeologer avtäckte hösten 2011 en fjärde tunnel, George, som byggdes efter den stora flykten.

Fångar grävde fyra tunnlar

Fångarna grävde i första omgången tre tunnlar. På så sätt hade de flera möjligheter, om en plan gick om intet. Efter den stora flykten grävde fångarna ännu en tunnel, kallad George. Den ledde inte ut ur lägret utan i stället till tyskarnas vapenlager.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: