Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kemiska analyser bekräftar användning av giftgas

Miljoner människor dödades i tyska koncentrationsläger. Arkeologer kan nu bekräfta att utrotningar ägde rum.

Shutterstock

Historien säger

Hela världen reagerade med bestörtning, när historierna från de tyska utrotningslägren kom fram efter befrielsen år 1945. Historiker och lekmän diskuterar fortfarande vem som visste vad, när och hur mycket, men alla är eniga om att det som skedde var fruktansvärt.

Miljontals mördades i reguljära dödsfabriker. Barn, vuxna och gamla föstes in i gaskamrar, förgiftades och röjdes därefter ur vägen genom kremering i högeffektiva ugnar.

Auschwitz i Polen kom att stå som symbol för förintelsen. Händelserna där känner vi till från överlevande, de tyska soldaterna, dokumenten och de sovjetiska soldater som den 27 januari 1945 befriade lägret. Ändå har sentida personer betvivlat lägrens existens eller omfånget av de förbrytelser som ägde rum.

Arkeologerna säger

Arkeologer har prövat en del av de påståenden som förintelseförnekare gjort om Auschwitz. Det mest seglivade – att giftet Zyklon B inte användes – har undersökts genom analyser av väggprover från gaskamrarna.

Auschwitz seen from above

Förnekarna hävdar att blåsyran (den verksamma substansen i Zyklon B) skulle ha avsatt blå märken på väggarna. Utifrån de kemiska analyserna kan detta dock avfärdas. Gasen fanns högst 30 minuter i kamrarna, vilket inte räcker för att bilda avlagringar. Dessutom tvättades väggarna efter varje gång, eftersom de var nedsölade av blod, urin och avföring.

Förnekarna har också avfärdat att giftgasen släpptes ned genom taket på kamrarna – trots att flera SS-män har berättat om proceduren. Arkeologiska undersökningar bekräftar existensen av kamrarna. Öppningarna, som omges av armeringsjärn i betongtaket, stämmer överens med foton från 1943 och 1944.

Undersökningar och dokumentation av Hitlers dödsläger fortsätter. Senast har arkeologer med hjälp av radar hittat massgravar med tusentals lik i lägret Treblinka i Polen.

Läs också:

Krig

Vilket krig var kortast?

0 minuter
Krig

Vilket slag var det blodigaste?

0 minuter
Camp Amache august 1942
Krig

Interneringsläger: Utgrävning öppnar USA:s infekterade sår

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj