Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kräldjur dominerade australisk istid

Jätteormar, komodovaraner och krokodiler härskade i näringskedjan i istidens Australien. Det visar nya studier av fossil som har samlats in under de senaste 15 åren.

Shutterstock

Under den senaste istiden dominerades världen av stora däggdjur – den så kallade megafaunan – men i Australien var det kräldjuren som härskade överst i näringskedjan.

Det visar undersökningar av fossil från de senaste 15 åren.

Forskare vid University of Queensland i Australien har gått igenom fynden och drar slutsatsen att Australien under istiden
genomgick våldsamma omvälvningar som radikalt förändrade djurlivet.

Enorma kräldjur var näringskedjans härskare

Fram till för 40 000 år sedan var de största rovdjuren jätteormar, landlevande krokodiler med långa ben och komodovaraner på 200 kilo, men förändringar i klimatet slog efterhand ut de stora kräldjuren.

Komodovaraner var bland de stora kräldjur som fanns överst i näringskedjan i Australien under istiden. Senare ersattes de av rovdjur som människan förde med sig.

© SPL

När de försvann återstod bara mindre rovdjur som den tasmanska pungvargen och den tasmanska djävulen.

Det skapade en obalans i ekosystemet, som gjorde djurlivet mycket sårbart för de däggdjur som människan senare förde med sig.

Vargen fördrev flera arter

För omkring 5000 år sedan följde dingon, en hundliknande varg, med människan från Asien till Australien. Den fördrev snabbt pungvargen och den tasmanska djävulen.

Ännu värre blev det för de köttätande pungdjuren och bytesdjuren när européerna för ett par hundra år sedan införde katt och räv.

De intelligenta rovdäggdjuren hade en lätt match mot de mindre avancerade pungdjuren, och många lokala arter utrotades.

Forskare bedömer att införseln av katt och räv gjorde att Australien förlorat upp emot 30 arter de senaste 200 åren, och att grunden för den ekologiska katastrofen lades redan när de stora kräldjuren försvann under istiden.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj