Shutterstock

Kräldjur dominerade australisk istid

Jätteormar, komodovaraner och krokodiler härskade i näringskedjan i istidens Australien. Det visar nya studier av fossil som har samlats in under de senaste 15 åren.

Under den senaste istiden dominerades världen av stora däggdjur – den så kallade megafaunan – men i Australien var det kräldjuren som härskade överst i näringskedjan.

Det visar undersökningar av fossil från de senaste 15 åren.

Forskare vid University of Queensland i Australien har gått igenom fynden och drar slutsatsen att Australien under istiden
genomgick våldsamma omvälvningar som radikalt förändrade djurlivet.

Enorma kräldjur var näringskedjans härskare

Fram till för 40 000 år sedan var de största rovdjuren jätteormar, landlevande krokodiler med långa ben och komodovaraner på 200 kilo, men förändringar i klimatet slog efterhand ut de stora kräldjuren.

Komodovaraner var bland de stora kräldjur som fanns överst i näringskedjan i Australien under istiden. Senare ersattes de av rovdjur som människan förde med sig.

© SPL

När de försvann återstod bara mindre rovdjur som den tasmanska pungvargen och den tasmanska djävulen.

Det skapade en obalans i ekosystemet, som gjorde djurlivet mycket sårbart för de däggdjur som människan senare förde med sig.

Vargen fördrev flera arter

För omkring 5000 år sedan följde dingon, en hundliknande varg, med människan från Asien till Australien. Den fördrev snabbt pungvargen och den tasmanska djävulen.

Ännu värre blev det för de köttätande pungdjuren och bytesdjuren när européerna för ett par hundra år sedan införde katt och räv.

De intelligenta rovdäggdjuren hade en lätt match mot de mindre avancerade pungdjuren, och många lokala arter utrotades.

Forskare bedömer att införseln av katt och räv gjorde att Australien förlorat upp emot 30 arter de senaste 200 åren, och att grunden för den ekologiska katastrofen lades redan när de stora kräldjuren försvann under istiden.