Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock
Forntiden - Historia

Vilket ätredskap är äldst?

Hur har de tre ätredskapen uppstått? Vilket av dem har existerat längst?

Kniven är det äldsta ätredskap människan använt. Man räknar med att urmänniskor för cirka 300000 år sedan började använda stenar eller ben med vassa kanter att skära och sticka med. Under yngre stenåldern (4000–1700 f Kr) blev det i Norden vanligt att använda flinta för att tillverka knivar, vilket gjorde dem effektivare. Skeden är också ett mycket gammalt ät-redskap, som utvecklats under stenåldern. Den hade länge formen av en slev, och först på 1600-talet fick skeden sitt ovala blad. Liksom kniven var skeden bland gemene man ett personligt redskap, och fram till omkring 1800 var det kutym att gäster hade sin egen sked med till fester. Gaffeln var ursprungligen ett mycket stort redskap, som man använde till att ta kött och grönsaker ur en gryta med. Ett sådant redskap nämns redan i den judiska Torah/Mose lag (1400–400 f Kr). De första gafflarna kom till Europa från Mellanöstern och blev populära bland den italienska adeln under 1000-talet. Under de följande 500 åren spreds gaffeln till resten av Europa.

Läs också:

Fenomen inom fysiken

Förstå magnetism på 5 minuter

5 minuter
Sport

7 annorlunda idéer inför sportlovet

7 minuter
Solförmörkelse

Upplev en solförmörkelse på första parkett

6 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj