Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Forntiden - Vetenskapshistoria

Vilket är det äldsta olösta matematiska problemet?

Vet man vilket som är det äldsta matematiska problem som ännu inte är löst?

De äldsta problemen inom matematikens värld är antagligen förknippade med det så kallade perfekta talet. Ett tal är perfekt, om summan av ingående faktorer är lika med talet själv. Till exempel är 28 perfekt, eftersom talet kan delas med 1, 2, 7, 14, som tillsammans blir 28. I numerisk ordningsföljd är de första perfekta talen 6, 28, 496, 8128 och 33 550 336. Pytagoréerna och Euklides var fascinerade av de perfekta talen och ägnade sig åt flera problem runt dem. Vilket som är det äldsta problemet vet vi inte, men det kan mycket väl vara frågan om huruvida det finns oändligt många perfekta tal eller ej. Denna fråga är än idag obesvarad. I december 2003 upptäckte man det 40:e perfekta talet – ett tal som innehåller mer än tolv miljoner siffror. Det kan dock inte uteslutas att det fortfarande existerar många perfekta tal. Det är heller inte klart, om det finns udda perfekta tal. Innan man ger sig på att leta, bör man emellertid veta att matematikerna har ställt upp krav för eventuella udda perfekta tal: de har över 300 siffror och innehåller minst 29 primfaktorer.

Läs också:

Historia

Nu ska vi rädda Titanics röst

51 minuter
Vetenskapshistoria

12 av de största vetenskapliga genombrotten under 2019

10 minuter
Vetenskapshistoria

FRÅN ARKIVEN: Solförmörkelser varslade om död och olycka

7 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj