Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

First Test-tube baby
Forntiden - Vetenskapshistoria

Världens första provrörsbarn

År 1978 kom ett mycket speciellt barn till världen. Hon var nämligen det första barn som kom till genom konstgjord befruktning under ett mikroskop.

Louise Joy Brown föddes genom kejsarsnitt i Oldham, England, den 25 juli 1978 som en helt vanlig flicka. Men ändå inte helt vanlig.

Louise Brown var nämligen världens första provrörsbarn – som kommit till genom konstgjord befruktning under ett mikroskop. Bortsett från det var allt normalt, och Louises lyckliga föräldrar, Lesley och John, kallade sitt drömbarn för ”ett mirakel”.

I dag är IVF-metoden, som innebär att man blandar ägg från kvinnan med sperma från mannen i en skål, vanlig i de flesta delar av världen. År 1978 markerade den lilla flickan på 2600 gram dock att vetenskapen för första gången i historien tog fullständig kontroll människans reproduktion. Det var en banbrytande händelse, och flickans födelse gav hopp om en värld utan ofrivillig barnlöshet.

Försöken gav genljud i den internationella pressen, och kritikerna var upprörda. De kunde delas in i tre huvudgrupper: de som var emot för att det var onaturligt, de som var oroliga för kvinnans säkerhet i samband med hormonstimulering för att frigöra ägg, och slutligen de som pekade på det etiskt problematiska med överskottsembryon, som innebar (och fortfarande innebär) att man skapade potentiellt liv för att förstöra det igen. Det sistnämnda ledde bland annat till att påven bannlyste IVF-behandling.

Häftig debatt på 1970-talet

I synnerhet i början av 1970-talet var debatten häftig, och kritikerna kastade sig över professor Robert Edwards vid Cambridge University och gynekologen Patrick Steptoe vid Oldham General Hospital. Till att börja med misslyckades deras försök gång på gång, men 1976 fick de kontakt med John och Lesley Brown, som utan framgång försökt få barn i nio år. Lesleys äggledare var blockerade, men det visade sig vara möjligt att skörda hennes ägg med hjälp av Steptoes metod. Paret Brown gick med på att genomgå den experimentella behandlingen, och resultatet blev dottern Louise.

I flera dagar före födseln belägrades sjukhuset av mer än 300 reportar från hela världen. Förlossningskliniken var proppfull, bland annat även av observatörer från myndigheterna. Allt gick som planerat, och strax före midnatt väntade alla spänt på ett enda ljud: inspelningen av Louises livskraftiga första skrik gick jorden runt. Hon undersöktes omedelbart, och allt var i sin ordning. Teamet andades ut – även den minsta lilla defekt skulle ha gett kritikerna vatten på deras kvarn.

Louise Brown var och är på alla sätt en sund och frisk flicka, som i dag själv har blivit mamma till en pojke – på naturligt vis.

Läs också:

coronavirus
Sjukdomar

Coronaviruset uppdatering: Få en överblick här

101 minuter
Fartyg

Klart 2024: Världens största segelfartyg får flygplansvingar

3 minuter
Forntidsdjur

BLOGG: T. rex betalade ett högt pris för sin tron

11 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj