Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tiden er den fjerde dimension
Tema

Tankespinn

Vissa frågor är så stora att de har gäckat ­forskarna i århundraden. Oavsett om vi någonsin får svar på frågorna driver jakten på svaren oss mot nya insikter.

Hjärnan

Du är bara en illusion

Du upplever dig själv som ett jag som handlar fritt här i världen. Men var i hjärnan sitter jaget? Personer med hjärnskador har avslöjat att våra jag inte alls är så entydiga och oberoende som vi tror. Omedvetna krafter påverkar alla våra val och en del forskare ifrågasätter nu om vi har en fri vilja.

28 minuter
Du är bara en illusion
Åldrande

Forskarna är evigt liv på spåret

Föreställningen om ungdomens källa och evigt liv är lika gammal som människan själv. Trots det är det först under de senaste 50 åren som vetenskapen har närmat sig förklaringen till varför vi åldras och vad vi kan göra åt det. Någon mirakelkur har de inte hittat, men de har med tiden blivit ganska säkra på var de ska söka efter den.

28 minuter
Forskarna är evigt liv på spåret
Tiden er den fjerde dimension
Relativitetsteorin

Nu ska fysiker starta om tiden

“Den berömde fysikern Roger Penrose argumenterar fö ratt ”ett stort gammalt universum” är samma sak som ”ett nytt ungt universum” och att universum kommer att nollställa tiden och återfödas i en ny stor smäll. Om han har rätt är vårt uni­versum kanske bara ett i raden av oändligt många i en pärlrad.” 🤯🤯🤯

29 minuter
Nu ska fysiker starta om tiden
Naturlagar

Fysikerna är på jakt efter ingenting

Jakten på det absoluta tom­rummet, där ingen materia finns och där varken energi eller ­krafter råder, har pågått i tre årtusenden. Under ­tiden har ­filosofer och fysiker försöktframställa det absoluta ­vakuumet både i praktiken och i teorin – men naturen tycks motarbeta dem. Så snart tomrummet visar sig för ­forskarna fylls det upp igen av nya upptäckter och insikter.

27 minuter
Fysikerna är på jakt efter ingenting
Fenomen inom fysiken

Finns oändlighet i verkligheten?

I årtusenden har tänkare funderat över oändlighet. Som en gäckande orm slingrar den sig in i matematiken men varje gång den sticker upp huvudet i fysiken uppstår olösliga paradoxer. Först för hundra år sedan lärde sig matematikerna att räkna med oändliga mängder, men en viktig fråga återstår: Finns oändligheten bara i siffrornas teoretiska värld eller är den en del av verkligheten?

30 minuter
Finns oändlighet i verkligheten?
Nyhetsbrev

ANMÄL DIG TILL VÅRT NYHETSBREV

Vi ger dig något att fundera över varje dag – direkt i din inkorg.

Einstein

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj