Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Forntiden - Vetenskapshistoria

När uppfanns siffran noll?

Talet noll som vi använder det i dag introducerades för första gången av den indiske matematikern och astronomen Brahmagupta. I sitt stora verk ”Brahmasphutasiddhanta” från år 628 visar han en lång rad regler för hur man räknar med både noll och negativa tal – regler som används än i dag. Före Brahmagupta fanns det visserligen en symbol för ”ingenting” i flera kulturer. De äldsta är babyloniernas nolla från omkring år 250 f Kr, och senare tillkom mayas nolla. Den indiska nollan anses dock ha tillkommit oberoende av tidigare versioner. Den tidiga nollan uppfattades inte som mittpunkten på en axel med positiva tal på ena sidan och negativa på den andra. Därför kunde man inte räkna ut tal som -3+5=2, och sådant som skuld och underskott kunde inte behandlas matematiskt. De första nollorna fungerade istället som platshållare. När man till exempel skriver 104 med tiotalssystemet anger nollan att det inte finns några tior.

Läs också:

Vetenskapshistoria

Menneskeforsøg: Når videnskaben er værst

3 minuter
Vetenskapshistoria

För 75 år sedan: Atombomben smälte öken till glas

15 minuter
human zombie
Vetenskapshistoria

VETENSKAPENS ARKIV: Läkare förvandlade patienter till zombier

7 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj