Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Forntiden - Vetenskapshistoria

Kan man bevisa att 1 + 1 = 2?

Ja, det finns ett bevis, men det är inte accepterat av alla matematiker. Beviset för att 1 + 1 = 2 tar sin utgångspunkt i den italienske matematikern Giuseppe Peanos antaganden, i vilka han försöker definiera vad de naturliga talen – 1, 2, 3 och så vidare – är för storheter. Peano räknas i dag som en av de största logiska matematikerna, men det är inte detsamma som att diskussionen kring värdet av hans arbete eller om huruvida 1 + 1 verkligen är 2 tystnat. De matematiker som sätter frågetecken för beviset utgår ofta från den tyske matematikern Kurt Gödels arbete. Grundkärnan i kritiken av Peano – och därmed också av beviset för att summan av ett plus ett är två – går grovt uttryckt ut på att Peanos anhängare definierar ett plus ett som två snarare än att de bevisar det. De flesta av dagens matematiker är dock anhängare av Peano och av den tyske matematikern Gerhard K. E. Gentzen, vars arbete inom matematikens grundlagar stödjer Peanos antaganden.

Läs också:

Vetenskapshistoria

TOKIG TILLBAKABLICK: Edison dödar elefant med växelström

2 minuter
human zombie
Vetenskapshistoria

VETENSKAPENS ARKIV: Läkare förvandlade patienter till zombier

7 minuter
Vetenskapshistoria

När uppfanns siffran noll?

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj