Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Aastronomical unit

En astronomisk enhet gör nu mätningen lättare

Inom astronomin arbetar man med gigantiska avstånd. Och några av dem har man varit tvungen att slå fast, eftersom avstånden kan variera - då himlakroppar rör sig lite i förhållande till varandra.

Astronomisk enhet ändrades 2012

Inom astronomin arbetar man med gigantiska avstånd. Och några av dem har man varit tvungen att slå fast, eftersom avstånden kan variera - då himlakroppar rör sig lite i förhållande till varandra. Så förhåller det sig med en astronomisk enhet. Den defineras som avståndet mellan jorden och solen.

Men eftersom jordens bana runt solen är lätt elliptisk är avståndet inte konstant. Därför är en astronomisk enhet det genomsnittliga avståndet mellan de två, men det var först 2012 som Internationella astronomiska unionen beslutade att en astronomisk enhet motsvarar 149 597 870 700 meter.

Siriometer som astronomisk enhet

I början av 1800-talet laborerade den tyskfödde brittiske astronomen William Hershel (1738-1822) med en ännu större enhet - avståndet mellan jorden och den starkast lysande stjärnan, Sirius. Han försökte beräkna avståndet till Sirius genom att jämföra dess klarhet med de andra stjärnorna och han definierade avståndet som en siriometer.

Men eftersom skillnaderna i hur starkt stjärnornas lyser även hänger ihop med att deras olika storlek var hans beräkning inte särskilt exakt. I dag vet man att avståndet från jorden till Sirius är 8,6 ljusår.

Men hans siriometer överlevde ändå som måttenhet. Olika astronomer arbetade vidare med olika mätningar och i dag har en siriometer kommit till att motsvara en miljon astronomiska enheter, vilket är detsamma som 15,813 ljusår.

Läs också:

Historia

KUL FAKTA: Visste du att...?

6 minuter
sun distance
Vetenskapshistoria

Hur mättes avståndet till solen under antiken?

2 minuter
Vetenskapshistoria

FRÅN ARKIVEN: Solförmörkelser varslade om död och olycka

7 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj