Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

menneskeforsøg top

3 av vetenskapens vansinniga försök på människan

Ända in på 1970-talet utförde kända amerikanska läkare livsfarliga och cyniska experiment på människor. Personer med funktionsnedsättning, fångar och svarta var deras favoritoffer.

1. Barn med funktionsnedsättning smittades med virus

På institutionen Willowsbrook State School barn med funktionsnedsättning i delstaten New York smittades cirka 60 barn avsiktligt med hepatit A.

Det smittsamma viruset, som orsakar gulsot, magsmärta, trötthet och aptitlöshet, injicerades i barnen av läkaren Saul Krugman och hans kollegor på New York University från 1955 och ända in på 1970-talet.

Föräldrarna gav sin tillåtelse till försöket eftersom läkarna sa att de studerade en ny metod som skulle kunna göra barnen immuna mot hepatit resten av livet.

2. Fångar fick miljögift på huden

Fanger blev brugt til menneskeforsøg.
© Rusty Kennedy/AP/Polfoto

Under åren 1956-1966 utsatte hudläkaren Albert Kligman totalt 75 fångar i fängelset Holmesburg Prison i Philadelphia för det farliga miljögiftet dioxin.

Dioxin har flera skadliga verkningar på kroppen. Ämnet är bland annat cancerframkallande, hormonstörande och kan påverka förmågan att få barn.

En av fångarna, Edward ”Yusef” Anthony, berättade efteråt om hur läkaren skalade bort ett tunt lager av huden på hans rygg och täckte den med okända substanser: “Jag sa “Åh Gud, min rygg brinner! Ta bort det”.

Under de följande veckorna plågades Anthony av smärtor och intensiv klåda. Han hade gått med på att delta i det här försöket på människor för att få pengar till cigaretter.

3. Svarta lurades till farligt försök på människor

600 fattiga män med låg utbildning i den amerikanska delstaten Alabama ingick 1932 i ett syfilisexperiment under ett år utan att veta om det.

399 av männen var redan smittade med syfilis, medan resten fungerade som kontrollgrupp. De smittade fick aldrig veta att de hade syfilis, utan blev bara upplysta om att de hade "dåligt blod".

I slutet av 1940-talet blev penicillin standardbotemedlet mot syfilis, men deltagarna erbjöds aldrig den nya behandlingen. Försöket stoppade först 1972 då media avslöjade fallet.

Anklagade kollegor for cyniska försök på människor

1966 skrev den amerikanske läkaren Henry K. Beecher en artikel i en känd läkartidskrift där han anklagade sina kollegor för att utsätta patienter för livsfarliga försök.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj