Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Forntiden - Historia

Vem var Murphy?

Murphys lag säger något i stil med: ”allt som kan gå snett, kommer att gå snett.” Vem var egentligen denne Murphy?

Murphys lag har fått sitt namn efter Edward A Murphy, som föddes i Panama 1919. Under andra världskriget var han pilot i det amerikanska flygvapnet, och efter kriget arbetade han med att testa och utveckla flygplan. År 1949 var Edward Murphy med om att utveckla en speciell dräkt, som skulle skydda piloter mot starka g-krafter, och under ett prov inträffade en olycka. Trots att provflygaren utsattes för starka g-krafter, gav den mätare som Edward Murphy konstruerat inget som helst utslag. Felet visade sig ligga hos en tekniker. En kabel kunde anslutas på två olika sätt, och teknikern hade – trots mycket noggranna instruktioner – satt i den på fel håll. Edward A Murphy har senare i en intervju förklarat att han reagerade med att säga något i stil med att ”om något kan göras på flera olika sätt, och om ett av dessa sätt medför en katastrof, så är det alltid någon som väljer just detta sätt”. En ingenjör hörde hans kommentar och döpte den på stående fot till ”Murphys lag”. Kort tid därefter höll man en presskonferens om försöken, och även där nämndes Murphys lag. Journalisterna tog tacksamt emot uttrycket, och snart var det känt över hela världen. Så småningom avkortades lagens formulering till ”allt som kan bli fel, blir fel”, men den finns i många olika varianter. Trots den lite humoristiska undertonen tas Murphys lag faktiskt på allvar av personer som arbetar med säkerhet. Många apparater konstrueras till exempel så att det skall vara fysiskt omöjligt att ansluta en ledning fel.

Läs också:

Forntidsmänniskor

Forskare löser gåtan: Så erövrade människan jorden

28 minuter
Historia

Titanics dödskamp: Följ katastrofen minut för minut

50 minuter
Historia

Dödsdömd på Sydpolen

15 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj