Photo by Puk Khantho on Unsplash
Vem byggde den kinesiska muren?

Vem byggde den kinesiska muren?

Den kinesiska muren är omkring 6 000 kilometer lång. Vem byggde den och stämmer det att det går att se den från månen?

Den kinesiska muren sträcker sig över stora delar av norra Kina. Med avseende på längden anger olika källor olika siffror beroende på vilka delar som räknas in, men muren är cirka 600 mil lång.

Den nuvarande muren är byggd under den senare Mingdynastin som härskade mellan 1368 och 1644. Innan dess låg något längre norrut en rad mindre försvarsverk, varav de äldsta påbörjades för cirka 2300 år sedan.

Den kinesiska muren var en försvarsanläggning

Muren är uppförd som en försvarsanläggning mot ryttarfolk på de nordliga stäpperna och löper som ett band genom mycket varierande landskap. Från muren höll vaktposter ögonen på eventuella fiender, och upptäckte de en möjlig fiende kunde de tillkalla hjälp via röksignaler.

Muren, som är byggd av sten, klippstycken och stampad jord, är upp till 16 meter hög och i regel fem, sex meter bred upptill och något bredare nedtill. Trots sin imponerande storlek kan man enligt Neil Armstrong och de övriga amerikanska astronauterna inte se den från månen.

Den kinesiska muren försvinner

Naturens krafter, turisters framfart och befolkningens stölder av murens stenar har gjort att cirka en tredjedel av muren är i eländigt skick. Läs artikeln om att den kinesiska muren riskerar att försvinna.