Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vem byggde den kinesiska muren?

Vem byggde den kinesiska muren?

Den kinesiska muren är omkring 6 000 kilometer lång. Vem byggde den och stämmer det att det går att se den från månen?

Photo by Puk Khantho on Unsplash

Den kinesiska muren sträcker sig över stora delar av norra Kina. Med avseende på längden anger olika källor olika siffror beroende på vilka delar som räknas in, men muren är cirka 600 mil lång.

Den nuvarande muren är byggd under den senare Mingdynastin som härskade mellan 1368 och 1644. Innan dess låg något längre norrut en rad mindre försvarsverk, varav de äldsta påbörjades för cirka 2300 år sedan.

Den kinesiska muren var en försvarsanläggning

Muren är uppförd som en försvarsanläggning mot ryttarfolk på de nordliga stäpperna och löper som ett band genom mycket varierande landskap. Från muren höll vaktposter ögonen på eventuella fiender, och upptäckte de en möjlig fiende kunde de tillkalla hjälp via röksignaler.

Muren, som är byggd av sten, klippstycken och stampad jord, är upp till 16 meter hög och i regel fem, sex meter bred upptill och något bredare nedtill. Trots sin imponerande storlek kan man enligt Neil Armstrong och de övriga amerikanska astronauterna inte se den från månen.

Den kinesiska muren försvinner

Naturens krafter, turisters framfart och befolkningens stölder av murens stenar har gjort att cirka en tredjedel av muren är i eländigt skick. Läs artikeln om att den kinesiska muren riskerar att försvinna.

Läs också:

NB_u27 kinesisk mur
Byggnader

Kinesiska muren försvinner

0 minuter
Vetenskapshistoria

TOKIG TILLBAKABLICK: Edison dödar elefant med växelström

2 minuter
human zombie
Vetenskapshistoria

VETENSKAPENS ARKIV: Läkare förvandlade patienter till zombier

7 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj