Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Solstorm skickade Titanic på kurs mot döden

Elektriskt laddade partiklar från ovanligt kraftigt norrsken kan ha påverkat fartygets kompass, hävdar forskare.

Shutterstock

Medan Titanic den 15 april 1912 var på väg från Europa till Nordamerika påverkade norrskenets elektriskt laddade partiklar det luxuösa passagerarfartygets kompassnål, hävdar den amerikanska meteorologen Mila Zinkova.

I sin avhandling, som nyligen publicerades i den amerikanska tidskriften Weather, argumenterar Mila Zinkova för att ovanligt kraftigt norrsken kan ha lett till att Titanic avvek från den planerade kursen utan att besättningen märkte det.

Resultatet blev att Titanic kolliderade med ett isberg, tog in vatten och sjönk. Katastrofen kostade över 1 500 passagerare och besättningsmedlemmar livet, medan drygt 700 överlevde.

Titanic lämnade Queenstown (i dag Cobh) i Irland den 11 april 1912 – med kurs mot New York. Fartyget färdades längs den södra gränsen för synligt norrsken (det röda strecket). Klockan två på natten den 15 april gick fartyget på ett isberg i Atlanten och sjönk.

© Shutterstock

Norrskenet var ovanligt kraftigt

Norrskenet nämndes redan under sjöförhöret i London fjorton dagar efter olyckan:

“Månen syntes inte, men norrskenet lyste som månstrålar, som sköt upp från den norra horisonten”, berättade styrmannen James Bisset, som befann sig ombord på RMS Carpathia, som försökte komma till Titanics undsättning.

Enligt Mila Zinkova var norrskenet så kraftigt att det hjälpte besättningarna på tillskyndande fartyg att få syn på överlevande i havet.

Norrsken orsakas av kosmisk strålning från solen. De elektriskt laddade partiklarna kan störa radiovågor av samma slag som Titanics telegrafist använde 1912.

© Public domain

Radioamatörer fick skulden

Sjöförhöret i London kom dessutom fram till att ”överambitiösa radioamatörer” bar en del av skulden till att så många omkommit, eftersom deras signaler hade stört den livsviktiga radiokommunikationen mellan Titanic och de fartyg som stävade mot henne.

Enligt Mila Zinkova är det mer sannolikt att norrsken även i det avseendet spelade en avgörande roll.

”På den tiden visste man inte så mycket om att geomagnetiska stormar (såsom norrsken red.) kan hämma radiokommunikation och att det kan ha gjort det svårt för fartyg i närheten att ta emot nödsignaler”, förklarar Mila Zinkova.

Läs också:

Historia

Fastlagen var suputernas fest

2 minuter
Historia

Nu ska vi rädda Titanics röst

51 minuter
Egypten

Apmumier visar vägen till egyptiernas sägenomspunna handelspartner

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj