treasure

Skattjägarnas guide till guldet - steg för steg

Gamla loggböcker, massor av högteknologisk utrustning och år av tålamod. Det är vad jobbet som skattsökare kräver.

18 oktober 2013 av Stine Overbye

Steg 1: Loggböcker och gamla sjökort granskas

Jakten på ett vrak börjar vid skrivbordet, där skattsökarna studerar historiska dokument och sätter sig in i alla detaljer om fartyget och dess förlisning.

skattekort, guldskat

Finns loggböckerna fortfarande kvar är de en viktig källa till information. Det samma gäller ögonvittnesberättelser och tidningsartiklar. I loggböckerna kan skattsökarna bland annat se fartygspositioner och upplysningar om vindar och strömmar vid tiden för förlisningen. Datormodeller som sammanställer de historiska data kan sedan beräkna vrakets sannolika position.

Steg 2: Sonaren ringar in skeppet

Moderna skattsökare har tillgång till en hel arsenal av dyr utrustning, och först sticker de till sjöss med en sonar. Där kartlägger de med hjälp av ultraljud havsbottnen meter för meter i parallella spår. Datorprogram bearbetar sedan ljudsignalerna och visar dem som bilder.

När sonaren har spårat ett föremål knappas den exakta positionen in på sjökortet med hjälp av GPS.

Eftersökningen med sonar kan kosta över 30 000 kronor om dagen, så ett års eftersökning kommer snabbt upp i tio miljoner kronor. Det tar ofta skattsökarna mer än tio år att spåra upp en skatt.

Steg 3: Robot inspekterar skeppet

När skattsökarna har kartlagt havsbottnen och spårat ett förmodat vrak, ger de sig ut på ännu en expedition. Den här gången tar de med sig en fjärrstyrd dykarrobot utrustad med ljus och kameror, som kan ta film och bilder med hög upplösning. Med hjälp av bilderna kan vraket identifieras.

Steg 4: Skatten fiskas upp

När vrakets identitet är bekräftad och rättigheterna att bärga skatten är säkrade, skickar skattsökarna än en gång ned den fjärrstyrda dykarroboten i djupet. Den är utrustad med griparmar och olika redskap, så att den bland annat kan filtrera sand och suga upp mynt med hjälp av silikonsugkoppar. När skatten har bärgats, väntar ett större konserveringsarbete, innan föremålen långt om länge kan säljas.

Läs mer om havens dolda skatter

Hämta Illustrerad Vetenskaps stora artikel om skatter, "Havet döljer miljarder", genom att klicka på knappen nedan.

Det kräver endast att du har en profil här på Illustrerad Vetenskaps webbplats.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: