Arkeologins sju största fynd

Vissa överträffar fantasin med prakt och många dimensioner. Andra har gett oss nyckeln till att kunna förstå våra förfäders värld. Och ett upptäcktes med ett propellerflygplan. Vi visar vägen till de sju största fynden i arkeologins historia.

skatte Tutankhamons dødsmaske

1. Tutankhamons grav dolde stora skatter

Tutankhamuns grav upptäcktes av den brittiske arkeologen Howard Carter i Konungarnas dal i Egypten 1922. Den 3 300 år gamla graven är den mest välbevarade faraograven som någonsin hittats eftersom den till skillnad mot de flesta andra egyptiska faraoers gravar i sort var förskonad från gravplundrare.

När man hittade graven innehöll den så många skatter att det tog åtta år att tömma den och transportera fynden till Kairo. Mumien av den 18-årige faraon ligger fortfarande i graven, medan den berömda guldmasken går att beskåda på Egyptiska Museet i Kairo. Masken väger elva kilo och Tutankhamuns innersta kista var gjort av hela 110 kilo guld.

2. Rosettastenen avkodade hieroglyffer

1799 fann franska soldater som befann sig på ett fälttåg i Egypten en stor stenplatta med inskriptioner i närheten av staden Rosetta. Den så kallade Rosettastenen visade sig återge samma text, ett dekret från 196 f.Kr., på både grekiska och egyptiska.

Kombinationen av den läsbara grekiska texten och hieroglyfer blev nyckeln till att tyda den egyptiska skriften som dittills hade varit obegriplig för arkeologerna. Den berömda stenen står i dag på British Museum i London, Storbritannien.

3. Pompejis offer frystes in i aska

Den romerska staden Pompeji i Italien begravdes under sex meter aska och pimpsten i samband med vulkanen Vesuvius utbrott år 79. De första utgrävningar påbörjades 1748 och hittills är två tredjedelar av staden framgrävd.

Väggmålningar, mosaikgolv och vardagsföremål har sett dagens ljus och genom att göra gipsavgjutningar av hålrum i den stelnade lavan har arkeologerna kunnat återskapa offrens förvridna ställningar.

4. Grottmålningar ändrade konsthistorien

1879 höll den spanske amatörarkeologen Marcelino de Sautuola på att undersöka en grotta i Kantabriska bergen i nordvästra Spanien då hans 12-åriga dotter upptäckte några ovanliga målningar på bergsväggarna.

Bilderna, som bland annat föreställer bison, hästar och hjortar betraktades till en början som moderna förfalskningar, men daterades senare till att vara cirka 15 000 år gamla. Fyndet ändrade i grunden forskarnas syn på våra förfäders förmågor.

5. Lersoldater vaktade Kinas första kejsare

1974 gjorde kinesiska bönder en sensationell upptäckt i närheten av staden Xian. De höll på att gräva en brunn när en spade stötte i huvudet av en lerstaty i naturlig storlek. Sedan dess har arkeologer grävt fram runt 8 000 av soldaterna i den så kallade Terrakottaarmén – samtliga med olika ansiktsdrag och arbetsställningar.

De förstelnade krigarna arrangerades som underjordiska vakter runt den första kinesiska kejsarens mausoleum för 2 200 år sedan.

6. Antik dator beräknade solen

För snart 2 000 år sedan sjönk ett romersk fartyg utanför den grekiska ön Antikythera. 1900 hittades fartygsvraket av svampdykare som tog med sig ett ovanligt föremål upp till ytan - en korroderad klump av brons som verkade vara någon form av urverk.

Först 2015, efter hundra år av undersökningar, kunde forskarna konstatera att den så kallade Antikythera-mekanismen användes för att förutsäga sol- och månförmörkelser. Apparaten, som bestod av nära 50 kugghjul, kan kallas för världens första dator.

7. Jättefynd visade sig från himlen

De långa linjerna i Perus öken vid sydkusten hade legat rakt framför arkeologerna i århundraden, men det var först på 1930-talet som de upptäcktes på allvar av piloter. Sedda från luften bildade de så kallade Nazca-linjerna gigantiska geometriska mönster och djurfigurer.

De upp till 1 800 år gamla linjerna "tecknades" av Nazcakulturen genom att det översta mörka laget av ökensand togs bort och de har sedan bevarats i den extremt torra öken. Förmodligen har linjernas skapats för att visa vägen till speciella ritualplatser.

Gömmer Tutankhamuns grav på fler dolda skatter?

Kanske finns det ett oupptäckt utrymme precis bakom Tutankhamuns grav. Den brittiske arkeologen Nicholas Reeves tror sig ha hittat spåren efter en igenmurad dörr och har en god gissning på vem som döljer sig där bakom: Tutankhamuns berömda styvmor, drottning Nefertiti. Läs vår artikel: