Ny studie: Dålig spermakvalitet var ett problem även under medeltiden

Män både diagnosticerades och behandlades för fertilitetsproblem under medeltiden. Det visar en ny studie, som därmed vederlägger tidigare antaganden om att det endast var medeltidens kvinnor som betraktades som ofruktbara.

Medeltidens medicinska avhandlingar rekommenderade bland annat kattmynta och torkade svintestiklar för att förbättra fertiliteten.

© The Trotula: A Medieval Compendium of Women's Medicine (2001), University of Penssylvania

Få mannen och kvinnan att urinera i varsin gryta med kli och låt grytorna stå i nio till tio dagar. Om det uppträder mask i en av grytorna, är det han eller hon som är ofruktbar.

Så lyder instruktionen till ett fertilitetstest från 1200-talet. Den kommer från det populära kvinno-medicinska uppslagsverket Trotula, som översattes från latin till engelska och franska.

Verket är föremål för en ny undersökning vid University of Exeter.

I den konstaterar man att utbredda verk som Trotula redan på 1200-talet erkände att manliga fruktbarhetsproblem var möjliga.

Undersökning vederlägger tidigare antagande

”Även om medicinska texter brukade fokusera mest på kvinnlig infertilitet, så diskuterades manlig infertilitet ofta som orsaken till barnlöshet”, säger dr. Catherine Rider, forskaren bakom den engelska undersökningen.

Därmed vederlägger undersökningen det utbredda antagandet att det endast var medeltidens kvinnor som betraktades som ofruktbara – såvida inte mannen hade uppenbara erektionsproblem.

Ofruktbarhet hos kvinnan var ett av de få legitima skälen till att annullera ett äktenskap.

Torkade svintestiklar skulle förbättra fertiliteten

Undersökningen påpekar dessutom att det under medeltiden vimlade av obskyra fertilitetsbehandlingar.

Till exempel lyder ett recept från 1400-talet:

”Ta testiklarna från ett svin, torka, mal och drick dem tillsammans med vin i tre dagar”.

Vi rekommenderar dock ett besök hos en läkare, innan man ger sig i kast med den alternativa behandlingen.