Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock
Forntiden - Historia

När uppfanns spegeln?

Vad är speglar gjorda av, och hur länge har man känt till dem?

De äldsta av människan tillverkade speglarna härstammar från forntidens Egypten, där de rika egypterna speglade sig i polerat silver och andra metaller. Redan tidigare har emellertid människan använt naturliga speglar; exempelvis speglade man sig i en slät bit svart vulkaniskt glas. De första speglarna var väldigt små, och först runt år 100 e Kr började man göra speglar, som visade hela kroppen. Vid slutet av 1100-talet började man använda glas, som man belade med ett lager metall, i regel silver. Speglar från Venedig blev speciellt kända och värdesatta för sin höga kvalitet. Speglarna var dock otroligt dyra och verkligen inte var mans egendom. Priset på speglar föll först på 1800-talet, när tillverkningen blev mer industriell. I dag tillverkas de flesta speglar genom att man lägger ett väldigt tunt lager av krom, nickel eller titan på en glasskiva. Ovanpå detta läggs ett lager silver eller aluminium, och alltihop skyddas av ytterligare ett lager, som kan bestå av silikon eller lack. Det skyddande lagret skall framför allt stänga ute fukt. För att fungera måste spegelns yta vara helt slät. Bara om ytan är utan ojämnheter reflekteras ljuset. Är ytan ojämn, sprids ljuset i alla riktningar och ger därför inte någon spegelbild. Spegelbilden är en så kallad skenbar bild. Hjärnan uppfattar en spegelbild, som om det föremål som speglas befinner sig bakom spegeln. Först när barn är omkring ett halvt år kan de känna igen sig själva i en spegel, och bland djur är det bara schimpanser, som vet att spegeln visar en bild av dem själva.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj