Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Forntiden - Historia

När uppfanns nyckeln?

Vilken var den bakomliggande orsaken till de tidigaste nycklarna och låsen? Vet man när de första uppfanns?

Den tidigast kända nyckeln är cirka 4000 år gammal. Det vet arkeologerna med säkerhet, eftersom man i ett antikt tempel i Khorsabad i nuvarande Irak har hittat världens äldsta lås. Nyckeln till låset existerar inte längre, men forskarna känner till låstypen och den tillhörande nyckeln från flera senare fynd i Egypten. Från dessa fynd vet man att nyckeln har varit en rektangulär träbit, på vilken det fanns taggar av trä som grep in i låset. Principen bakom det antika låset var att den dörr som skulle låsas på insidan blockerades av en träbjälke. Genom bjälken hade man gjort en rad små hål, och i dessa passade cylinderformade trästavar, som satt fast i en låsanordning på dörren precis ovanför bjälken. Nyckeln var försedd med trätaggar, som exakt matchade dem på låsanordningen. När nyckeln stacks genom ett hål i dörren, kunde låsanordningens trästänger föras ut ur träbjälken, varefter man med nyckeln kunde skjuta bjälken åt sidan, så att dörren kunde öppnas. De gamla nycklarna har använts till att låsa rum med dyrbara föremål och till speciella skyddsrum, där man var i säkerhet för fiender och rövare. Senare kom lås och nycklar i järn. De utvecklades i romarriket, och det var också romarna som uppfann nyckelhålet, som påminner mycket om konstruktionen i dagens lås. I de romerska dörrarna gjorde små utskjutande partier i nyckelhålet att en nyckel inte kunde vridas runt i låset, om den inte var den rätta. Romarna var också de första som gjorde små nycklar och lås till mindre lådor och smyckeskrin. Vissa av nycklarna var till och med så små att de kunde bäras på fingrarna som ringar.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj