När började världens första radiostation sända?

Radion är ju en gammal uppfinning, men när kom den första radiostationen, och vem stod bakom den?

Frank Conrad

Världens första radioutsändningar ägde rum på julaftonen 1906, när radiotelegrafister på ett antal fartyg på Atlanten hörde både den kanadensisk-amerikanske radiopionjären Reginald Fessendens röst och en kvinna, som sjöng Händels ”Largo”.

Tiden fram till slutet av första världskriget experimenterade många med att sända meddelanden via hembyggda radiosändare och -mottagare. En av dessa pionjärer var ingenjören Frank Conrad, som från 1916 sände musik och sportnyheter från sin hobbystation 8XK i ett garage i Wilkinsburg i Pennsylvania.

Conrad var anställd på det amerikanska elektronikföretaget Westinghouse Electric Company, som såg potentialen i hans idé. Om radioapparater skulle kunna säljas, måste kunderna dock ha något att lyssna på. Westinghouse ingick därför ett samarbete med Conrad om att etablera världens första kommersiella radiostation, KDKA, i Pittsburgh, Pennsylvania i USA.

Nyheter, musik, underhållning och reklam

Den markerade en historisk vändpunkt, eftersom affärsintressen nu började överta etern från amatörerna.

Stationen gick ut i etern på kvällen den 2 november 1920 med en utsändning, som innehöll en blandning av nyheter, musik, underhållning och reklam. I fokus var valresultaten från uppgörelsen mellan presidentkandidaterna Warren G Harding och James M Cox, eftersom resultaten fortlöpande ringdes in till studion och lästes upp. Flera tusen lyssnare hörde utsändningen, som markerade inledningen på så kallad broadcasting, alltså radioutsändning till offentligheten.

Under åren som följde utvecklades radion snabbt. Från runt 1930 var radion ett fullt utvecklat massmedium i USA – och på god väg i resten av världen.