Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hur länge trodde man att jorden var platt?

Vem upptäckte först att jorden var rund?

Shutterstock

Redan antikens grekiska tänkare var medvetna om att jorden var rund. Bland annat hade de lagt märke till att man alltid såg masten först, när fartyg dök upp långt ute vid horisonten. Tidigare trodde många historiker att grekernas kunskap om jordens form gick förlorad under medeltiden, men i dag anser forskarna att lärda hela tiden vetat att den var rund.

Till exempel gav den engelske munken Beda i verket ”De temporum ratione” från omkring 700 klart uttryck för att jorden måste vara rund. Något tyder på att även väldigt många vanliga människor under medeltiden var väl medvetna om jordens form. Bland annat hävdar läroboken Elucidarius från slutet av 1100-talet att jorden har formen av ett klot. Elucidarius, som översattes till flera språk och var vida spridd, har sannolikt varit känd av landsortspräster, som har citerat ur den i sina predikningar.

Läs också:

Vetenskapshistoria

TOKIG TILLBAKABLICK: Edison dödar elefant med växelström

2 minuter
human zombie
Vetenskapshistoria

VETENSKAPENS ARKIV: Läkare förvandlade patienter till zombier

7 minuter
Historia

Dödsdimma lamslog London

10 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj