guldskat, fund, atlanterhavet

SS Gairsoppa: Silverskatt sjönk i Atlanten

Världens största silverskatt finns ombord på fraktfartyget SS Gairsoppa, som sköts i sank utanför den irländska staden Galway under andra världskriget.

18 oktober 2013 av Stine Overbye

Silverskatt på 200 ton

Med te, järn och över 200 ton silver i lasten var det brittiska fraktfartyget SS Gairsoppa år 1941 på väg från Calcutta i Indien till Liverpool i England, när kolet började ta slut på det ångdrivna fartyget utanför den irländska kusten. Kaptenen försökte nå hamnen i den irländska staden Galway. Så långt kom emellertid fartyget aldrig.

Sänkt av tysk torped

En tysk ubåt upptäckte den 17 februari 1941 den försvarslösa Gairsoppa och sänkte henne med en välriktad torped. Endast en av de 84 besättningsmännen överlevde. Resten gick till botten tillsammans med fartyget, som lade sig fint tillrätta på havsbottnen – som om det hade seglat vidare genom leran.

År 2010 ingick det amerikanska skattsökarföretaget Odyssey Marine Exploration ett avtal med den brittiska regeringen om rätten att bärga vraket. Med hjälp av en sonar lokaliserade skattletarna redan i september 2011 ett vrak i närheten av den plats där SS Gairsoppa enligt de historiska dokumenten försvann år 1941.

Fjärrstyrd robot hittade Gairsoppa

En fjärrstyrd robot skickades ned för att fotografera vraket, och bilderna bekräftade att fartyget var Gairsoppa. Fartyget kunde kännas igen på bland annat längden (125,6 meter) och på torpedhålet.

radarbillede, skib, gairsoppa

SS Gairsoppa dök upp på sonarbilder år 2011.

Läs mer om havens dolda skatter

Hämta Illustrerad Vetenskaps stora artikel om skatter, "Havet döljer miljarder", genom att klicka på knappen nedan.

Det kräver endast att du har en profil här på Illustrerad Vetenskaps webbplats.

Fakta

Fartygets namn: SS Gairsoppa. Skattens placering: Vraket ligger på 4700 meters djup i Nordatlanten cirka 500 km utanför Irland. Skattens värde: 1,8 miljarder kronor.

Odyssey Marine Exploration bärgar för närvarande SS Gairsoppas last och skattsökarna har nu tagit upp 1 218 silvertackor med en totalvikt på omkring 50 ton. 

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: