Alexander the Great

Topp 10: Mäktiga forntida riken

Vi har korat forntidens Grekland och den grekiska kulturen som den viktigaste bland de många stora civilisationerna under forntiden. Håller du med om vår förstaplats eller har till exempel romarna haft ett större inflytande? Delta i omröstningen.

28 oktober 2013 av Erik Wied

Hippokrates grundlade läkarvetenskapen, Euklides betraktas som geometrins fader och Kleisthenes tog avgörande steg mot demokratin. Alla tre är greker och tillsammans med många andra landsmän lade de grunden till stora delar av det som vi i dag betraktar som oumbärliga delar av vår civilisation.

Det enorma grekiska inflytandet ses mycket tydligt i språket. Ordet demokrati är grekiska och betyder folkstyre. Men otaliga andra ord som exempelvis historia, ekonomi, analys, musik, politik, monarki, system, bibliotek, apotek, magi och erotik stammar också från grekiskan och säger något om grekernas intresse för dessa områden.

Det grekiska inflytandet var enormt

Den klassiska grekiska kulturen existerade i över 500 år och nådde vid sin höjdpunkt en utbredning som täckte halva den kända världen med Alexander den Stores erövringar. Alexander som föddes i Makedonien, men som såg sig som grek, hjälpte till att sprida den grekiska kulturen överallt där han slog sig fram. Även i det senare så mäktiga romarriket var det grekiska inflytandet stort. Under en period vägrade de finaste romarna tala sitt modersmål, de föredrog grekiska framför det plebejiska latinet.

Håller du med om bedömningen?

Delta i omröstningen här

Se hela listan över forntidens mäktigaste riken

Utöver det forntida Grekland innhåller topp 10 över forntidens mäktigaste riken även romarriket och det gamla Egypten. Ta reda på vilka placeringar de hamnade på och läs mer om de 10 mäktigaste rikena.

Som prenumerant på tidningen kan du ladda ned artikeln genom att klicka på knappen nedan.

Inte prenumerant? Få ett fint erbjudande här.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: