Stewardesse Vesna Vulovic

Flygvärdinna överlevde störtning från tio kilometers höjd

FRÅN ARKIVEN: Den 22-åriga flygvärdinnan Vesna Vulovic överlevde mirakulöst en krasch från 10 160 meters höjd, då flygplanet hon var ombord på plötsligt exploderade över Tjeckoslovakien.

Egentligen skulle flygvärdinnan Vesna Vulovic inte ha arbetat den 26 januari 1972. Av misstag kallas den 22-åriga serbiskan i tjänst i stället för en namne.

Därför var hon bland de 28 ombord på DC-9:an från Köpenhamn till Belgrad, när planet exploderade i luften tio kilometer över Tjeckoslovakien.

På den snötäckta skogskulle där vrakdelarna föll ned, möttes lokalbefolkningen av en fasansfull syn: lemlästade kroppar låg spridda överallt. Allt hopp om att hitta överlevande var i stort sett ute.

Plötsligt hördes emellertid ett svagt jämrande från en kropp i en turkos uniform. En kvinnas ben stack ut från det rykande skrovet, och över henne låg liket av en kollega.

Mirakulöst hade Vulovic som den enda överlevt kraschen. Det kostade henne tre dagar i koma och tio månader som förlamad från höften och ned.

Efter flera operationer återfick hon dock rörligheten och fick ett nytt jobb hos flygbolaget – på marken.

Bombeattentat eller overlagt nedskydning

Vulovic hade inget som helst minne av olyckan, och planets svarta lådor hittades aldrig.

Både de tjeckoslovakiska och jugoslaviska myndigheterna drog slutsatsen att orsaken var ett bombattentar utfört av kroatiska nationalister.

År 2009 kom dock två tjeckiska journalister fram till en annan slutsats. De menar att planet råkat ut för svårigheter och hamnat ur kurs nära ett militärt område med upplag av kärnvapen.

Det tjeckoslovakiska flygvapnet kan därför ha skickat upp ett MiG- jaktplan för att oskadliggöra passagerar-planet, som uppfattades som ett spionplan.

Vesna Vulovic avled 2016 vid 66 års ålder. Hon innehar ännu i dag världsrekordet i att överleva det högsta fallet utan fallskärm.