Gary Todd/Flickr/Public Domain
Mumien Lady Dai i glaskista

Världens kanske bäst bevarade mumie hade kvar blod i ådrorna

Under en byggplats i Kina grävde arkeologer fram en överdådig familjegravplats. Där låg adelskvinnan Lady Dai begravd och hon är fortfarande en av världens bäst bevarade mumier.

Trots att hon är 2 100 år gammal ser mumien vid namn Lady Dai fortfarande nästan levande ut.

Den kinesiska adelskvinnans lik är faktiskt så välbevarat att det mesta av kroppens mjuka vävnad fortfarande är intakt. Den brukar annars ruttna bort på de flesta mumier som har legat i jorden lika länge som Lady Dai.

Besökare i Hunanprovinsens museum i Kina vallfärdar dit därför att folklig vidskepelse väcker nyfikenhet kring hemligheten bakom 2 100-åringens eviga ungdom.

Åtskilliga lager av lack och silke bibehöll adelskvinnan

Det finns flera teorier om hur Lady Dai har kunnat hållas i så bra skick under mer än två årtusenden.

Den kinesiska kvinnan som levde och dog under Handynastin (från 206 f.Kr. till omkring år 9 e.Kr.) låg inkapslad i fyra lackerade kistor. Den yttersta kistan var rikligt dekorerad med en silkesmålning.

Dessutom hade adelskvinnans kropp packats in i inte mindre än 18 lager siden.

Kistan var fylld med en mystisk klar vätska som blev svart när den kom i kontakt med syre. En del forskare tror att det är någon speciell kinesisk örtmixtur avsedd att förhindra förruttnelse, men andra misstänker att det helt enkelt är kroppsvätskor från Lady Dai.

Lufttät kista motverkar förruttnelse

Allt siden och alla kistor har utgjort ett starkt försvar mot de enzymer från mikroorganismer som får den döda kroppens molekyler att delas – och därmed kroppen att ruttna.

Kistorna har varit lufttäta tack vare lackets försegling, samtidigt som det knappast har förekommit värme eller fukt i Lady Dais omfattande inpackning.

De extremt dåliga levnadsvillkorna för mikroorganismerna har hållit förruttnelsen i schack.

Intorkad hand på mumie

Mumien efter Lady Dai är så välbevarad att mycket av kroppens mjuka vävnad fortfarande är intakt. Det finns till och med stelnat blod i adelskvinnans ådror, trots att hon dog för mer än 2 000 år sedan.

© Gary Todd/Flickr/Public Domain

Familjegravplats dök upp under byggplats

Lady Dai, som var adelstiteln för kvinnan vid namn Xin Zhui, hittades under utgrävningar på en byggplats redan på 1960-talet.

Under nästa årtionde grävde arkeologer fram en överdådig familjegravplats nära staden Changsha i Hunanprovinsen.

Där låg Lady Dai och hennes make begravda och en tredje gravplats tillhörde en yngre man, som troligen har varit en son eller en svåger.

Gravkamrarna innehöll även tusentals artefakter från Handynastin, bland annat silkesdokument och lackförseglade behållare med gamla örtmediciner.

Välbevarat lik skvallrar om både liv och död

Första gången Lady Dai undersöktes var hennes organ fortfarande intakta och lederna böjliga, hon hade tydliga ansiktsdrag och till och med ögonbryn och näshår.

Hon hade fortfarande stelnat blod i ådrorna och den hårtunna lungnerven var också bevarad. Forskarna sade att den 2 100-åriga mumien nästan såg ut som en nyligen avliden person på obduktionsbordet.

I en studie från 1996 kom forskare också fram till vad som sannolikt orsakade adelskvinnans död.

De upptäckte nämligen 138 osmälta melonkärnor i Lady Dais matstrupe och mage, vilket betyder att hon har intagit melonen högst en timme innan hon dog.

De hittade även blodproppar i hennes ådror, gallsten och tecken på diabetes, övervikt samt både förhöjt kolesterol och blodtryck.

Enligt obduktionen avled adelskvinnan av hjärtinfarkt vid 50 års ålder efter ett extravagant liv med massor av fet mat.