Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Forntiden - Egypten

Vad finns inne i Cheopspyramiden?

Har man hittat mumier eller skatter inne i Cheops-pyramiden? Eller är den ett massivt byggnadsverk?

Ett av Cheopspyramidens mysterier är att man inte har hittat något inne i den – varken skatter, väggmålningar eller mumier. Pyramiden, som ligger vid Giza utanför Kairo, har troligen plundrats på värdeföremål redan under antiken. Pyramiden har en nedåtgående gång, som leder till en kammare under marken, och en uppåtgående gång, som först leder till drottningkammaren och sedan till kungakammaren. Egyptologerna anser att pyramidens inre konstruktion förändrades under uppförandet för cir-ka 4500 år sedan. Den ursprungliga gravkammaren, som låg under jord, förkastades, och istället byggde man den kammare som missvisande kallas drottningkammaren. Den var inte avsedd för en drottning utan för Cheops själv. Även den kammaren förkastades till förmån för en ny kammare ovanför. Där begravdes Cheops i en sarkofag, som fortfarande står i kammaren, fast utan lock. På väg upp till viloplatsen utvidgas gången till Stora galleriet – en cirka tio meter hög hall, där väggarna lutar inåt. Det finns även schakt, som forskarna antar är ventilationskanaler. Det tog 23 år att bygga den 146 meter höga pyramiden. Den består av 1,3 miljoner stenblock, som står på en nio meter hög grund, som huggits ut urberget.

Läs också:

Egypten

Sensation: Hemlig kammare hittad i Cheopspyramiden

1 minut
NB u03 pyramide
Egypten

Pyramider har fler hemligheter

0 minuter
Egypten

Är sfinxen äldre än pyramiderna?

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj