Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

FRIVILLIG MUMIE

Den obotligt sjuke taxichauffören Alan Billis anmälde sig för att bli mumifierad efter sin död.

© Ritzau / PA
Forntiden - Egypten

Taxichaufför avslöjar mumiens hemlighet – med sin egen kropp

Den engelske taxichauffören Alan Billis gav forskarna en viktig pusselbit i gåtan om forntidens mumifieringsteknik när han donerade sin kropp till ett ovanligt experiment.

Före sin död gav den obotligt sjuke Alan Billis från den engelska staden Torquay forskarna ett ovanligt löfte: När han gick bort fick de balsamera hans kropp som en egyptisk mumie.

Billis bestämde sig för att svara på en annons i tidningen, som hade skickats in av kemisten Stephen Buckley från Yorks University. Buckley letade efter en person som kunde tänka sig att donera sin kropp till det praktiska experimentet.

Strax efter Bills död i januari 2011 inledde patologerna processen som pågick under flera månader.

Så balsamerades Alan:

Det exakta mumiereceptet finns inte kvar

Experimentet skulle hjälpa forskarna att ta reda på hur forntida egypter kunde balsamera mumier så att de höll sig i tusentals år.

Receptet på balsameringen har varit känt i stora drag sedan den grekiske författaren Herodotos år 450 f. Kr. beskrev processen. Men många detaljer saknas.

Till oklarheterna hör bland annat balsamerarnas användning av natron, en saltblandning av natriumkarbonat, bikarbonat, natriumsulfat och klorid, som bland annat finns i stora mängder i Wadi El Natrun, Natrondalen, i norra Egypten.

Herodotos skriver att kroppen "lades i natron” och ”täcktes helt” vilket länge fick forskarna att anse att kroppen täcktes av den torra, obehandlade natronen och på så sätt torkade ut.

Alans torkade kropp kan ge forskarna svar

Under en röntgenundersökning av en mumie upptäckte Stephen Buckley dock saltavlagringar i mumiens vävnad. Avlagringarna hade inte kunnat uppstå enbart i en torr saltblandning, utan bara om kroppen hade varit nedsänkt i en saltlösning.

För att prova sin teori balsamerade Buckley ett antal grisar och efter ett flertal kemiska tester kunde han konstatera att saltlösningen ledde till den form av saltavlagringar som han hade upptäckt på röntgenbilderna.

Om metoden som använts på Billis fungerar får tiden utvisa. Mumien förvaras nu på Gordon´s Museum under King´s College i London. Där kommer forskare med hjälp av löpande röntgenfotograferingar och olika prover ha koll på mumiens tillstånd.

Läs också:

Kroppen

Ansiktet är ditt starkaste vapen

15 minuter
Hvad er de største trusler mod menneskeheden?
Människan

RÖSTA: Vilka är de största hoten mot mänskligheten?

10 minuter
Miljö

Experter: Här är de fem farligaste typerna av plast i havet

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj