Den brittiske egyptologen Nicolas Reeves har hittat dolda hieroglyfer som kan betyda att drottning Nefertiti ligger begravd bakom en falsk vägg bredvid farao Tutankhamons grav.
Upptäckten inträffar i samband med att vi närmar oss 100-årsdagen av upptäckten av Tutankhamons grav, som hittades den 4 november 1922.
Redan 1912 hittades Nefertitis byst vid Tell el-Amarna och alltsedan upptäckten av Tutankhamons grav har egyptologer ansett att hennes grav måste finnas i närheten.

Bild av Nefertitibysten, upptäckt i Akhenatens huvudstad Amarna den 6 december 1912. Bysten finns i Neues Museum, Berlin, i Tyskland.
2015 avslöjade högupplösta bilder indikationer på dolda dörrar i Tutankhamons grav.
Nicolas Reeves kunde bevisa att det i graven fanns linjer under de putsade ytorna på de målade väggarna, vilket tyder på dolda dörröppningar.
År 2020 avslöjade skanningar från en markpenetrerande radar (georadar) i den berömda faraos grav ett hemligt korridorliknande rum några meter från Tutankhamons gravkammare.
Nu har Nicolas Reeves även hittat hieroglyfer som ytterligare bekräftar denna teori.

En 3D-illustration av Tutankhamons grav med de två hemliga rummen där Nefertiti kan dölja sig.
Dolda hieroglyfer visar vägen
I Tutankhamons grav finns så kallade kartuscher, en oval ram med ett linje i botten som omger namnet på en kunglig person. Dessa kartuscher visar Ay, Tutankhamons efterträdare, som begraver den unge faraon.

Kartusch med hieroglyfer för Tutankhamons namn med epitet: "Tutankhamon, härskare över On av Övre Egypten [ett namn för Thebe]," och hans tronnamn, "Nebkheperura".
Reeves har genom intensiv forskning upptäckt att de nuvarande kartuscherna är målade över äldre kartuscher som visar hur Tutankhamon begraver den tidigare regenten – Nefertiti.
"Jag kan nu visa att det under kartuscherna av Ay finns kartuscher av Tutankhamon själv, vilket bevisar att den scenen ursprungligen visade att Tutankhamon begravde sin föregångare, Nefertiti. Den sortens utsmyckning går inte att hitta i Tutankhamons grav", säger Reeves till The Guardian .
Reeves menar att när Tutankhamon dog endast 19 år gammal fick prästerna hastigt använda en redan förberedd grav, varför Nefertitis gravplats användes samtidigt som Nefertiti trycktes in längre bak.
Nu inväntar han analyser av värmeavbildning av de dolda rummen samt analyser av mögel.
Ännu en drottning har hittats
Det kan dock visa sig att Reeves hittar en tom grav, eftersom ett annat forskarlag har gjort en oberoende upptäckt.
De tror att de har hittat både mumierna av Nefertiti och Ankhesenamon – hustru till Tutankhamun – som en del av en större upptäckt av ett antal mumier i en annan grav.

Tutankhamon tar emot blommor från sin fru Ankhesenamon. Bilden finns på locket till en låda som hittades i Tutankhamons grav.
Forskarna inväntar nu analyser av de två mumiernas dna samt datortomografi av de båda drottningarnas ansiktsdrag. Analyserna väntas publiceras senare i oktober i år.

Bild på gravar i Konungarnas dal. KV62 innehåller Tutankhamons grav, medan KV35 kan rymma mumier från Nefertiti och/eller Ankhesenamon.

Relief i alabaster föreställande Akhenaton (till höger – saknar huvud), Nefertiti (i mitten) och deras dotter Meritaton (vänster). Tidiga Aten-kartuscher på kungens arm och bröst.
Akhenaton, Nefertiti och Tutankhamon
Farao Akhenaton regerade i Egypten från cirka 1353-1334 f.Kr.
Före farao Akhenaton fanns det flera gudar i det forntida Egypten, däribland den centrala guden Amun.
Efter att Akhenaton kommit till makten förbjöd han, till översteprästernas stora frustration, dyrkan av flera gudar och utropade sig själv som inkarnationen av en enda gudom: Aton.
Drottning Nefertiti var gift med Akhenaton och regerade ensam efter hans död.
Senare faraoner och överstepräster förstört i vredesmod samtliga skrivna uppteckningar om Akhenaton och Nefertiti, som enbart omnämns som "fienden". Det har även gjort att deras gravplatser har varit svåra att hitta.
Tutankhamon var son till Akhenaton, och Nefertiti var hans mor eller styvmor.
Efter Nefertitis död återinförde Tutankhamon polyteism (flergudadyrkan).