Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

NB u03 pyramide
Forntiden - Egypten

Pyramider har fler hemligheter

Partiklar från rymden ska nu hjälpa forskarna i jakten på dolda rum och gångar i Egyptens gåtfulla pyramider.

I tre månader har personerna bakom projektet ScanPyramids skannat fyra av Egyptens pyramider för att bland annat avslöja dolda gångar och rum.

Nu tycks arbetet ha burit frukt. Det egyptiska departementet för antikviteter och forntidslämningar har i alla fall nyligen offentliggjort att laget har hittat anomalier i Keopspyramiden i Giza och i den västra flygeln av den röda pyramiden i Dahshur.

Om anomalierna täcker dolda rum vet inte forskarna än, men det kommer de fortsatta undersökningarna förhoppningsvis att avslöja.

Man tar tempen på pyramiderna

I första omgången har forskarna med hjälp av infraröd termografi skannat de fyra pyramiderna, som förutom de ovan nämnda även innefattar Khafre-pyramiden i Giza och den böjda pyramiden i Dahshur.

Forskarna mätte upp temperaturen på de 4?500 år gamla byggnadsverken vid alla tidpunkter på dygnet.

På morgonen värmer solen upp stenarna, och på kvällen svalnar de igen. Oregelbundenheter i uppvärmning och nedkylning kan vara ett tecken på att ett tomrum – till exempel en gång – döljer sig bakom stenarna.

Drönare skapar exakt karta

Under månaderna som kommer ska forskarna göra så kallade myontomografier och exakta 3D-rekonstruktioner av de gamla byggnaderna.

Jorden träffas konstant av myoner – en speciell sorts tunga elektroner – från rymden. Precis som röntgenstrålar flyger myoner igenom mjuka material som vävnad, men absorberas av hårdare material och tunga grundämnen. Myonansamlingar ger på så sätt en bild av bland annat pyramidernas konstruktion.

De exakta 3D-modellerna av pyramidernas inre och det omkringliggande området skapas av två drönare i samarbete med en dator.

Nästa steg: rymdpartiklar

Om cirka en månad börjar forskarna göra de första myonmätningarna i Keopspyramiden.

Den böjda pyramiden i Dahshur. Foto: Shutterstock.

Myontomografin ska bland annat avslöja hur den 4?600 år gamla böjda pyramiden en gång byggdes av den egyptiske faraon, Snofru.

Läs också:

Egypten

Är sfinxen äldre än pyramiderna?

0 minuter
Egypten

Apmumier visar vägen till egyptiernas sägenomspunna handelspartner

3 minuter
Egypten

Vad finns inne i Cheopspyramiden?

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj