Mumie-dna avslöjar egyptiernas ursprung

För första gången någonsin har forskarna lyckats få tag i användbart kärn-dna från egyptiska mumier. Proverna har visat att forntida egyptier var närmare släkt med européer än med afrikaner.

DNA-SKATT

Genetiskt material från mumiers skelett och tänder kan lyfta locket till Egyptens forntid.

© Johannes Krause/Max Planck

Även om egyptierna byggde pyramider och reste tempel på den afrikanska kontinenten var deras ursprung inte afrikanskt.

Tyska forskare från Max Planck-Institutet för Arkeogenetik har avslöjat att forntida egyptier var närmare släkt med stenåldersmänniskor från södra Europa, Anatolien och Levanten än med andra afrikaner.

Det visar banbrytande dna-analyser av 93 mumiehuvuden från perioden 950 f.Kr. till 350 e.Kr.

›› Fascinerad av mumier? Följ med Illustrerad Vetenskap till Egypten!

Anatolien och Levanten täcker området från nuvarande Turkiet över Libanon, Syrien, Jordan, Palestina och Israel.

Mönster avslöjar originellt dna

Forskarna använde sig av en ny metod för rena dna.

Eftersom forntida dna-strängar faller sönder på ett speciellt sätt och bildar ett särskilt mönster kunde forskarna spåra dessa och separera dem från nyare, förorenande arvsmaterial från exempelvis gravplundrare och arkeologer.

De totalt 151 undersökta mumierna kommer ursprungligen från begravningsplatsen Abusir el-Meleq, 100 kilometer söder om Kairo.

© Petr Bonek/Alamy

Mönsterigenkänningen gjorde att de tyska experterna kunde härleda dna både från mitokondrierna (som är cellernas små kraftverk) samt från själva cellkärnan. Därifrån lyckades de i tre fall att få tag i den kompletta arvsmassan, det vill säga hela genomet, för första gången någonsin.

Slavar afrikaniserade Egypten

Resultaten avslöjade inte bara att de gamla egyptierna hade mer gemensamt med stenåldersmänniskor från exempelvis den österrikisk-italienska gränsen än vad de hade med andra afrikaner. Proverna visade också att folket vid Nilen i stort sett inte blandade sig med invaderande folkslag som perser, greker och romare.

Först för cirka 800 år sedan började egyptierna att blanda sig med andra, då gener från södra Afrika blandade sig in i arvsmassan, troligtvis på grund av ökad handel och slavimport.

Forskarna hoppas nu att den nya dna-metoden kan avslöja ännu mer av Egyptens forntid. Det finns minst 1 700 utgrävda mumier från Egypten som inte har dna-analyserats effektivt.