Hur dog Tutankhamun?

Tuthankhamun blev farao som 8–9-åring och dog cirka tio år senare. I många år trodde man att han mördades.

Tutankhamuns Tomb

När arkeologen Howard Carter den 26 november 1922 fann Tutankhamuns mörka gravkammare, var det ett av de största ögonblicken i arkeologins historia.

Efter mer än 30 år i Egypten hade Carter slutligen hittat den enda orörda faraograv som hittills återfunnits. Graven hade förseglats mer än 3000 år tidigare, och inne i den fanns en sarkofag, som innehöll Tutankhamuns balsamerade kropp i en kista av massivt guld.

Carters unika fynd fogade ytterligare en bit till arkeologernas bild av de stora faraonerna, men det väckte även nya frågor. Undersökningar av mumien visade nämligen att faraon var bara 18–19 år, när han dog.

Varför hade han dött så ung? Kunde det kanske röra sig om ett brott?

Faraon intog tronen som barn

Tutankhamun blev farao, när han bara var 8–9 år gammal, och vid den tidpunkt då han besteg tronen, hade Egypten precis genomgått en religiös och kulturell revolution under hans far Akhenaton.

Denne hade flyttat landets huvudstad från Thebe till al-Amarna, gjort upp med det mäktiga prästerskapet och infört en helt ny religion.

Under barnakungen Tutankhamuns regeringstid satte starka ämbetsmän stopp för Akhenatons förändringar. Thebe blev åter Egyptens huvudstad, och det gamla prästdömet återinfördes.

För att lösa gåtan bakom Tutankhamuns plötsliga död obducerades hans mumie första gången 1926.

Det gav dock ingen förklaring, men när mumien obducerades igen 1968, tog man även röntgenbilder av kraniet. Det gav nya fakta.

Röntgenbilderna avslöjade nämligen spår efter en blodansamling baktill på kraniet, som kunde tyda på att Tutankhamun dött av antingen en pil eller ett slag i nacken. Dessutom fann man en liten, lös benbit inne i kraniet.

Det fick två amerikanska detektiver, Gregory Cooper och Michael King, att dra slutsatsen att Tutankhamun mördats. De pekade ut Tutankhamuns efterträdare, Eje, som huvudmisstänkt för mordet.

Forskarlag lanserar ny förklaring

År 2005 gjorde ett egyptiskt forskarlag under ledning av Egyptens chefsarkeolog, Zahi Hawass, nämligen nya skanningar av Tutankhamun.

Undersökningen visade att skadorna på kraniet uppstått först efter faraons död.

De sammanlagt 1700 skanningbilderna avslöjade å andra sidan en kraftig skada på Tutankhamuns vänstra lårben.

Några av de stora blodkärlen i låret hade slitits upp och lämnats som ett öppet sår. En sådan skada skulle mycket väl ha kunnat uppstå efter en ridolycka.

Utan antibiotika eller operation har den unge Tutankhamun därefter dött av kallbrand inom loppet av bara några dagar, lyder den senaste förklaringen nu.

Den senaste forskningen visar att den berömde faraon var ett resultat av inavel. Trots sin låga ålder var han tvungen att gå med käpp och försvagades av en malariainfektion, innan lårbensbrottet sannolikt ledde till hans död.