Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Forntiden - Egypten

Hemlig kammare hittad i Cheopspyramiden

Med hjälp av avancerade skanningar och mätningar av elementarpartiklar har arkeologer lyckats hitta ett hittills okänt hålrum i Cheopspyramiden. Det ännu outforskade rummet är lika stort som ett passagerarflygplan.

Djupt inne i den mäktiga Cheopspyramiden har arkeologer gjort ett sensationellt fynd: Ett hittills okänt hålrum som är lite stort som passagerarflygplanet Boeing 737.

Hålrummet hittades av ett japanskt och ett franskt forskarteam som med hjälp av en avancerad teknik har skannat den största pyramiden i Giza.

Forskarna vet ännu inte vad hålrummet innehåller, men det ska kommande undersökningar visa.

Myoner avslöjade hålrum

Skanningarna utfördes som en del i projektet ScanPyramids där arkeologer utrustande med partikeldetektorer har undersökt Cheopspyramiden under två år.

Genom att använda så kallad myontomografi hittade de hålrummet.

Myoner är elementarpartiklar som bildas när kosmisk strålning från rymden träffar jordens atmosfär. Partiklarna tar sig igenom mjuka material som exempelvis hud och vävnad, men absorberas i till oviss del av hårda föremål såsom sten.

Robot kan undersöka rummet

Under försöket kunde forskarna spåra förhöjda koncentrationer av myoner på särskilda ställen under och vid sidan av pyramiden – ett tecken på att partiklarna hade tagit sig relativt obehindrat genom stenarna på grund av håligheter.

Nästa steg blir att undersöka hålrummet med hjälp av andra metoder.

Ett förslag är att borra ett hål med en radie på tre centimeter in till hålrummet. På så sätt kan forskarna skicka in en liten flygande robot med en kamera påmonterad.

Men det kräver att de egyptiska myndigheterna ger arkeologerna lov att borra i den 4 500 år gamla pyramiden.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj