Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Cheopspyramiden
© Shutterstock
Forntiden - Egypten

Egyptolog om hålrum: "Vi kan inte utesluta en skattkammare"

Fyndet av ett enormt hålrum i Cheopspyramiden väcker begeistring i expertkretsar – trots att innehållet i rummet är okänt.

”Fyndet är mycket intressant. Cheopspyramiden är den mest kända av pyramiderna och trots att den är studerad i minsta detalj döljer den fortfarande hemligheter.”

Så entusiastiskt uttrycker sig Åke Engsheden, som är egyptolog vid Stockholms Universitet.

Som många andra experter med djupa kunskaper om gamla Egypten har han svårt att slita jubla efter att två forskarlag nyligen drog slutsatsen att den stora pyramiden i Giza döljer en över 30 meter långt och hittills okänt rum.

Håller mystiken vid liv

Enligt Åke Engsheden är hålrummet sannolikt en del av pyramidens konstruktion. Det ligger över Stora galleriet – en lång gång som leder till pyramidens gravkammare – och egyptologen menar att hålrummet sannolikt avleder vikt från gångens takkonstruktion.

Men det gör inte Åke Engsheden mindre begeistrad och han understryker att teorin bara är en gissning.

”Ett nyfunnet hemligt rum i den mest kända av pyramiderna håller mystiken kring det gamla Egypten vid liv”, säger han och fortsätter:

”Nu får vi rika möjligheter att fundera över vad rummet innehåller, men vi kan inte veta med säkerhet. Det är osannolikt att det gömmer sig några störa rikedomar och skatter i hålrummet. Men så länge det inte har utforskats kan vi inte utesluta det.”

Utforskning blir svår

Forskarna använde så kallad myontomografi för att hitta rummet. Med en avancerad skanner mätte de koncentrationen av myonpartiklar och det var dessa mätningar som avslöjade hålrummet.

Nästa steg blir att undersöka vad rummet innehåller. Ett förslag går ut på att borra ett litet hål in till rummet och skicka in en robot med kamera på upptäcktsfärd. Men det projektet tror Åke Engsheden inte att forskarna får tillåtelse att genomföra.

”Jag kan inte se att de egyptiska myndigheterna ge tillstånd att borra i påyramiderna. Det är för många känslor inblandade i pyramiderna hos egyptierna för att någon minister ska ge ett sådant tillstånd.”

Gåtan kräver tålamod

I stället lutar han åt flera tekniska framsteg i linje med den som hittade hålrummet från början.

”Vägen fram är naturvetenskaplig. Rummet har hittats med hjälp av en ny sorts skanning och jag tror också att nyutvecklade tekniska framsteg kommer att lösa mysteriet om vad som gömmer sig i rummet”, säger han.

Han menar därför att vi måste beväpna oss med tålamod fram tills Cheopspyramidens senaste gåta har lösts.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj