Det Egyptiske Ministerium for turisme og antikviteter/Wikimedia Commons
tunnel kleopatra

Dold tunnel under egyptiskt tempel pekar mot Kleopatra

Utöver att vara en antik bedrift som har lett vatten till tusetals människor, så tror en arkeolog bakom upptäckten att tunneln kan leda oss till drottning Kleopatras och hennes älskare Marcus Antonius grav.

Det såg ut att vara hämtat ur en Indiana Jones-film, när de egyptiska myndigheterna nyligen lät publicera bilder av en hemlig tunnel flera meter under ett antikt tempel.

Upptäckten gjordes av en grupp egyptiska och dominikanska arkeologer anförda utgrävningsledaren Kathleen Martinez vid Santo Domingo universitet i Dominikanska republiken.

Det skriver det egyptiska ministeriet för turism och antikviteter i ett pressmeddelande.

Utöver att vara ett tekniskt under från den antika världen, så tror Martinez att upptäckten kan indikera att drottning Kleopatras och hennes älskare Marcus Antonius grav ligger i närheten.

tunnel Taposiris Magna

Den här tunneln är 1 305 meter lång, två meter hög och den ligger 13 meter under jordens yta. Den har huggits in i sten och tydligen levererat vatten till tusentals människor för mer än 2 100 år sedan.

© Det Egyptiske Ministerium for turisme og antikviteter

Kilometerlång tunnel

Tunneln hittades under ett tempel i den antika staden Taposiris Magna, som i dag ligger väster om hamnstaden Alexandria vid den egyptiska kusten.

Templet byggdes under åren mellan 280 och 270 f.Kr. av farao Ptolemaios II. Filadelfos (308-246 f.Kr.), som dedikerade templet till dödsrikets härskare Osiris.

Taposiris Magna tempel

Templet i Taposiris Magna tros hysa drottning Kleopatras gravplats. Taposiris Magna kan översättas till "Osiris stora grav". EFtersom Kleopatra tyckte att hennes och Marcus Antonius kärleksöde påminde om berättelsen om guden Osiris och Iris, tror arkeologen Kathleen Martinez att Kleopatras gravplats ligger vid detta tempel.

© Koantao/Wikimedia Commons

Den 1 305 meter långa tunneln har huggits in i sten drygt 13 meter under jordens yta, trots att den är två meter hög.

Arkeologerna tror att tunneln har byggts någon gång under den ptolemaiska dynastin, som härskade i Egypten under åren mellan 304 till 30 f.Kr. Under sin storhetstid har gången lett vatten till tusentals människor.

Tunnelns arkitektoniska design är förvillande lik det berömda antika, tekniska undret Samostunneln i Grekland, som med sina 1 036 meter gick genom Kastroberget på ön Samos.

"[Det] är en välgjord kopia av Samostunneln i Grekland, som anses vara en av antikens viktigaste ingenjörsprestationer", skriver Kathleen Martinez i ett mejl till nätmediet IFLScience.

Taposiris Magna-templet har drabbats av olika katastrofer under årens lopp. Mellan 320 och 1303 e.Kr. tros området ha råkat ut fö r23 jordbävningar, som har vållat stora skador på tamplet och därmed dolt tunneln.

Kan leda till Kleopatras grav

Nere i tunneln hittade arkaologerna två alabasterhuvuden – det ena föreställer sannolikten kung och den andra en högt uppsatt person, men forskarna har ännu inte identifierat de båda personerna.

Dessutom har mynt och rester av statyer föreställande egyptiska gudomar hittats.

Kathleen Martinez och hennes grupp och i flera år grävt i och runt templet, eftersom det tros vara den plats där Kleopatra och hennes älskare, den romerske generalen Marcus Antonius, grav ligger dolda.

Tutankhamon grav
© EditorfromMars/Wikimedia

Drottning Kleopatra var den sista härskaren i det ptolemaiska kungariket, där hon regerade från 51 till 30 f.Kr. Hennes romans med romaren Marcus Antonius kostade dem båda livet och de tros ha begravts tillsammans.

År 2009 upptäckte forskargruppen ett antal mynt som bar Kleopatras namn och delar av en mask, som de tror är en bild av Marcus Antonius.

Flera utgrävningar vid Taposiris Magna pågår nu, medan artefakterna från tunneln analyseras. Martinez tror att flera föremål i tunneln kan leda till dem till det berömda parets grav.

alabaster-huvud

Arkeologerna hittade två alabasterhuvuden i tunneln. Har ser du fotografier ur flera vinklar av det ena. Identiteten är ännu okänd.

© Egyptiska ministeriet för turism och antikviteter