Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Forntiden - Egypten

Är sfinxen äldre än pyramiderna?

Jag har hört att några forskare tror att lejonstatyn, sfinxen, i Egypten skulle vara flera tusen år äldre än pyramiderna. Stämmer det?

Enligt läroböckerna byggdes den enorma statyn med lejonkropp och människoansikte, som står tillsammans med pyramiderna vid Giza i Egypten, för ungefär 4500 år sedan, det vill säga någorlunda samtidigt med pyramiderna. Den amerikanske geologen Robert Schoch har emellertid satt frågetecken för den traditionella dateringen. Han hänger sig fast vid att sfinxens kropp är kraftigt eroderad, och att erosionen har skett i ett mönster som motsvarar den inverkan långvariga regn skulle ha haft. Egypten är i och för sig inte känt för sin rikliga nederbörd, och det har landet aldrig varit, i varje fall inte under den period som det finns skriftliga vittnesbörd om. Geologer har dock kommit fram till att landet upplevde en väldigt nederbördsrik period, som sträckte sig från cirka 10000 till 3000 f Kr. På grund av erosionen menar Schoch att sfinxen måste ha byggts tidigt under den perioden, alltså långt innan den kända egyptiska civilisationen uppstod. Är detta antagande korrekt, är det inte bara Egyptens historia som måste skrivas om, utan världshistorien. Det betyder nämligen att det måste ha funnits en avancerad civilisation långt före de tidigaste stora civilisationerna vi annars räknar med. Efter att Schoch framlagt sin teori, har många geologer med erosion som specialitet dock påpekat att det finns många andra krafter som kan ha brutit ner stenen i sfinxen på samma sätt som regn. Dessutom har det funnits andra kortare regniga perioder under Egyptens historia, som även de kan ha skapat de erosionsmönster man ser i dag. Det finns med andra ord inget hållbart bevis för att sfinxen skulle vara äldre än man hittills antagit.

Läs också:

NB u03 pyramide
Egypten

Pyramider har fler hemligheter

0 minuter
Egypten

Vad finns inne i Cheopspyramiden?

0 minuter
Egypten

Mumie-dna avslöjar: Egyptierna kom inte från Afrika

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj